SMART Craiova

De Ziua Culturii Naționale, Maria Tudor le-a arătat copiilor ce înseamnă să-l iubești pe Mihai Eminescu. Lecție de iubire și respect

15 Ianuarie. Ziua Culturii Naționale, la 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Zeci de elevi au fost prezenți astăzi la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” la o serie de evenimente culturale menite să aducă un omagiu marelui poet național. Invitată de onoare la eveniment a fost Maria Tudor, o femeie ce simte și trăiește românește, pentru care poezia lui Eminescu înseamnă enorm, în memoria căruia a scris cu ață și ac pe o pânză extrem de veche poezia Luceafărul.

”Recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă” (Mircea Eliade).

„Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, începută încă din 1873, dar scrisă și finisată de-a lungul multor ani până la publicarea sa în aprilie 1883 în Almanahul societății studențești România Jună din Viena. După publicarea la Viena, poemul a fost reluat apoi în același an în revista Convorbiri literare și în final în volumul princeps intitulat „Poesii” sub îngrijirea lui Titu Maiorescu, publicat în anul 1884. Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy) a anunțat în ianuarie 2009 că „Luceafărul” este cel mai lung poem de dragoste.
Tot demnă de cartea recordurilor este și Maria Tudor care vreme de trei ani, a cusut cu acul și ața versurile poeziei Luceafărul. Pe o pânză cu lungimea de șapte metri. Mai mult decât atât, femeia știe pe de rost toate cele 98 de strofe ale poemului eminescian. Tot pe aceeași pânză, a rezervat spații mai mici pentru Hora Unirii, Balada Miorița, un manuscris al marelui poet național Mihai Eminescu, proverbe și zicători, pilde, un „colț destinat pentru rugăciune”, dar și ilustrații precum: „Coloana Infinitului”, „Cumințenia Pământului” – operele cunoscute ale lui Constantin Brâncuși. Pânza pe care a cusut o are este una veche, rămasă de la bunica sa.

„Totul a pornit din propria-mi imaginație. Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plângeam la toate poeziile care îmi atingeau sufletul. Ideea mi-a venit într-o noapte, după ce recitisem pentru a nu știu a câta oară poezia „Luceafărul”. Atunci m-am hotărât să „scriu” cu acul și cu ața din arnici de cea mai bună calitate, toate strofele poeziei”,

povestește doamna Maria Tudor.

O altă activitate organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu constă în expoziția de carte „Eminescu, în 200 de ediții”.

În holul bibliotecii vor putea fi văzute, începând cu data de 15 ianuarie 2020, cele 200 de volume care fac parte din colecția „Ediții Mihai Eminescu, 170 de ani de la naștere, 1850-2020”, apărută la Editura TipoMoldova, Iași. Acest proiect cultural de anvergură constituie un profund omagiu adus „poetului nepereche”. „Din acest Corpus de ediții se vor vedea modulațiile textului din ediție în ediție, schimbarea punctuației, a unor termeni, comentariile diferite însemnând diversitate de interpretări – și se vor desprinde învățămintele necesare, dintre care unul va fi important: fiecare epocă a dorit un Eminescu al ei, reprezentativ pentru aspirațiile, viziunile, sentimentele ei”, menționează Aurel Ștefanachi, directorul TipoMoldova, în oferta editorială.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite