SMART Craiova

Pictura este viața ei. Mirela Ștefania Dumitrescu: ”Arta este terapie!”

Mirela Ștefania Dumitrescu. Etnic macedonean, din comuna Urzicuța, stabilită în Craiova. În fiecare week-end predă lecții de pictură copiilor membrilor Asociației Macedonenilor din România, Filiala Craiova, din dragoste pentru artă, din dorința de a împărtăși și altora ”microbul” transformării pânzei în poveste.

Mirela Ștefania Dumitrescu este dovada vie că pasiunea trebuie urmată, indiferent de vârstă.
I-a plăcut desenul încă de copil. A moștenit talentul de la părinții săi, învățători de meserie. Tatăl său avea latura artistică extrem de dezvoltată, picta extraordinar, scria. Mirela Dumitrescu avea înclinație către desen, dar nu s-a gândit niciodată că va face din asta o meserie din care să trăiască. În timpul facultății, însă, a lucrat la Artizanat, pictură decorativă. A deprins apoi tehnica culorii și a început să studieze foarte mult din dorința de a se perfecționa. Avea în jur de 20 de ani când și-a dat seamă că acesta este drumul pe care vrea să îl urmeze. Și-a făcut propria firmă. Și de aproape 30 de ani trăiește din artă.

”Am lucrat cu diferiți pictori iconografie, pictură bizantină. A fost o trecere de la pictură decorativă, la pictură clasică, pictură realistă, a lucrat foarte mult natură statică. Viața mi-a scos în cale cred această pasiune. Am avut șansa să întâlnesc oameni minunați care m-au determinat să-mi urmez visul. Din pasiune dacă găsești și satisfacție, ai o bucurie extraordinară. În orice domeniu, dacă îți faci meseria cu plăcere este minunat, nu simți niciodată că muncești”,

a spus Mirela Dumitrescu.

A descoperit treptat dragostea pentru pictura de biserici. A lucrat inițial cu diverși specialiști, pictori, oameni care i-au ghidat pașii. A lucrat apoi frescă mânată din dorința de a descoperi mai mult, de a se perfecționa:

”Cu cât înveți, cu atât îți dai seama că vrei să știi mai mult. Este fascinantă fresca. Este mai grea, dar este fascinantă. Totuși vârsta nu mi-a permis să merg pe latura asta. Această operațiune necesită foarte multă muncă de șantier, condiții mai grele. Restaurarea mi se pare mai simplă pentru mine, se pliază mai mult pe ceea ce fac acum. În prezent facem o restaurare la o biserică din comuna Galicea Mare într-o biserică veche.”

.

Când merge în Mehedinți, trece pe lângă biserici extrem de frumoase în care a lucrat și acest lucru îi dă un sentiment aparte. Are atât de multe lucrări de care își amintește cu mare drag:

”Este o biserică de care îmi amintesc cu atât de mare plăcere. Când am văzut-o prima dată avea schela afară, se efectuau reparații. Și știu că am gândit atunci: Doamne ce frumos ar fi să lucrez și eu în biserica asta. Avea o arhitectură atât de frumoasă, deosebită. Știu că gândeam ce fericire va fi pentru cei care o vor restaura în interior. Eu cred că nimic nu este întâmplător în viață. Viața a făcut ca noi să fim acei oameni care au restaurat-o în interior. Consider că ceea ce fac este o binecuvântare de la Dumnezeu, fără nu se poate! Cred că acest har mi l-a dat Dumnezeu! Fără Dumnezeu nu este nimic!”.

Fiecare restaurare este aparte, necesită timp în funcție de complexitate. Poate dura un an sau chiar mai mult. Depinde de mărimea bisericii, de cât e de afectată este. Sunt cazuri în care a intervenit în biserici cu tavane distruse. Depinde de tehnica în care a fost lucrată, cele mai multe la care a lucrat au fost în ulei.
Este foarte greu pentru cei care iubesc arta și istoria să treacă pe lângă clădiri lăsate în paragină.

”Mă bucur că multe dintre clădirile vechi din Craiova au fost restaurate. Era și păcat să fie lăsate să se distrugă. Avem acum un Centru Vechi atât de frumos! Pe Lipscani toate clădirile care au fost restaurate sunt de o frumusețe aparte! Mai sunt de făcut. Din păcate, la fel, mai sunt multe biserici ce au nevoie de restaurare în țară. Biserici monumente istorice. Acum, din fericire există programe de restaurare care pot fi accesate. Este nevoie de demersuri din partea autorităților locale, iar noi pictorii, restauratorii de abia așteptăm să le dăm o nouă înfățișare”,

a spus Mirela Dumitrescu.

În fiecare weekend, pictorița se află alături de copii, le îndrumă pașii. Îi place să lucreze cu copii și adolescenți, ei sunt cei care îi oferă energie. Energia de care are atât de multă nevoie.

A descoperit de-a lungul anilor copii extrem de talentați. În prezent, la Asociația Macedonenilor din România, filiala Craiova, ghidează pașii unor copii pasionați de pictură. Una din fete a spus că o să urmeze o carieră în acest domeniu, fapt ce o bucură enorm. Privindu-i, se vede pe ea la începuturile sale în pictură.

”Eu, din păcate, am descoperit foarte târziu că arta este drumul pe care vreau să merg. Aveam în jur de 20 de ani. Eram la facultate, am vrut să fac Arhitectură, însă nu a fost să fie… Trebuia să lucrez undeva. Am întâlnit oameni minunați care mi-au îndrumat pașii, iar eu îmi doresc să fac la fel cu cei pe care îi întâlnesc, să le valorific talentul. Consider că și școala are un rol hotărâtor, orele de desen au importanța lor. Mă doare însă când văd că arta este prea puțin apreciată. Se lasă totul pe umerii părinților, e păcat. Și sportul și muzica, fiecare materie are importanța ei. Copiii din păcate nu își mai trăiesc copilăria! Nu neapărat să profeseze, este terapie, o încărcare. Arta este terapie!”,

a spus pictorița.

Fiecare lucrare pe care o realizează este importantă, o poartă în suflet. Se bucură de tot ceea ce este frumos în jur! Fiecare tehnică de artă este importantă, deosebită. A participat cu lucrările sale la diferite expoziții de artă contemporană.

”La Aiud am cunoscut oameni minunați. Ochiul se bucură când le vede. Indiferent dacă vorbim de un tablou, o tapițerie, o tehnică în hârtie. Când vezi nu are cum să nu te captiveze. Fiecare trebuie să-și caute în interiorul lui ceea ce îl reprezintă! Prima mea lucrare în frescă mi-a rămas întipărită în suflet. Atunci au îndrăznit să îmi lase mie să fac toate detaliile. O să continui atât cât voi fi sănătoasă. Mulțumesc Domnului pentru harul pe care mi l-a dat și mă consider un om împlinit!”.

Legată sufletește de comuna Urzicuța, Mirela Ștefania Dumitrescu restaurează în prezent și troița din sat.

Lucrările Mirelei Ștefania Dumitrescu au fost expuse la Expoziţia “Imaginile identității”, cuprinzând lucrări realizate la Aiud în cadrul celei de-a II-a ediţii (2018) a Taberei Interetnice de Artă Contemporană, a fost prezentată publicului bucovinean la Galeria de Artă a Muzeului Bucovinei Suceava. Expoziția a mai fost prezentată la: Muzeul Cotroceni București, Muzeul de Artă Tulcea, Galeriile Inter-Art Aiud. Tabăra Interetnică de Artă Contemporană, eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, promovează arta contemporană din România într-o importantă şi inedită manifestare de artă vizuală; Expoziţia Taberei Interetnice de Artă Contemporană București; a avut o expoziție personală la Festivalul ProEtnica 2019 – Festival Intercultural Sighişoara.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite