SMART Craiova

Ateliere interactive pentru confecționat mărțișoare, la Muzeul Olteniei – Casa Băniei

Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova – Casa Băniei, organizează ateliere interactive pentru confecționat mărțișoare, miercuri și joi, 26 și 27 februarie 2020, orele 10.00 – 12.00, la Casa Băniei.

Cu acest prilej specialiștii etnologi, dr. Roxana Deca și Anișoara Bălan, vor introduce copiii de la grădinițele Phoenix și Floarea Soarelui din Craiova, în tainele cunoașterii tehnicii de lucru și confecționării unor mărțișoare tradiționale. Copiii vor primi informații despre semnificația mărțișorului în tradiția poporului român, vor afla ce alte popoare folosesc acest artefact ca simbol al începutului de an agrar și al primăverii. Ca urmare a faptului că mărțișorul este un element recunoscut în ierarhia patrimoniului universal UNESCO, acesta capătă valențe nu doar care trimit la spiritualitatea tradițională a poporului român, ci și istorice și documentare.

De coordonarea acestor ateliere se vor ocupa muzeografii Roxana Deca și Anișoara Bălan, proiectul fiind unul de cuprindere temporală semnificativă, având o vechime de peste un deceniu la Casa Băniei. Anul acesta formatul cu care obișnuisem publicul craiovean se modifică, ca urmare a necesității monitorizării acestui artefact al patrimoniului imaterial al UNESCO de către instituțiile culturale acreditate, inclusiv muzee, motiv pentru care s-a considerat mult mai importantă teoretizarea la nivelul copiilor și informarea acestora asupra noțiunilor de bază ce caracterizează mărțișorul. Vom reveni, probabil, în anii următori și cu concursul de mărțișoare create de copii.
În speranța unui impact cât mai puternic asupra publicului de toate vârstele din Craiova, vă așteptăm în număr cât mai mare la Casa Băniei, pentru a vă aduce în fața unor adevăruri familiare, care întregesc calitatea noastră de români, anume tradițiile și obiceiurile care ne reprezintă, dar ale căror semnificații se modifică sau se pierd o dată cu trecerea timpului.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite