SMART Craiova

Craiova. Doar lumini.

Echipa.
Ultimul fluier al arbitrului are ecouri sinistre în înaltul tribunelor. Câțiva jucători se întind pe gazon, epuizați, bucuria este timidă, deși rămân de acum doar trei etape de luptă. Câteva secunde mai târziu se îndreaptă toți spre Peluza Nord și acolo se întâmplă, iarăși. Echipa cântă cu cei care ar fi fost acolo, cu cei care sunt de fapt acolo și ar fi fost și la Mediaș și la Cluj, care ar fi mers sigur și la Giurgiu și la Botoșani. Pleacă apoi la vestiare, iar liniștea imensului stadion este spartă doar de cuvintele corespondenților TV. Televiziunile redau ultimele cadre de pe „Ion Oblemenco”, apoi revin în studiouri, adevărate laboratoare de reeducare ale consumatorului de fotbal unde frumusețea fotbalului este mutilată, torturată, condamnată parcă la uitare.

În jurul arenei, tăcere absolută în jurul soclului de unde Oblemenco își trăiește eternitatea pregătindu-se să șuteze cu stângul lui de oltean inimos de la Dunăre.
Mesajul Olteniei pentru Știința se poate citi încă, scris cu litere imense construite din peste 2000 de scaune îmbrăcate în saci, în timp ce nocturna se stinge încet. Este primul vers din cântecul speranțelor din vara aceasta altfel:
Suntem cu voi…

Orașul
„Vă urmăm prin vânt și ploi”
Al doilea vers îl aud în inima orașului, spărgând în milioane de cioburi liniștea nopții de iulie. Sunt grupuri organizate, dar și familii sau olteni singuratici, au fulare în mâini și în ochi le arde speranța, mândria. Pe Calea Unirii, la numărul 8, peste drum de palatul lăsat de Jean Mihail Craiovei, se aliniază ostășește, în prelungirea unui zid. Pe zid este pictat Ilie Balaci. A lăsat și el Băniei ceva și ce a lăsat este mai mult decât un palat. Băieții aprind torțe, cântă numele Minunii Blonde, „unul dintre noi”, apoi își continuă drumul.

Este aproape miezul nopții, dar orașul pare că se pregătește de un răsărit, bulevardul Știrbei Vodă este ca un val care duce oameni de toate vârstele către stadion, trecându-i pe lângă istorica arenă inaugurată în 1933 de însuși Carol al II lea.

„Faceți-ne o bucurie”
Acolo unde începe bulevardul Ilie Balaci începe și magia. Sunt tineri, mulți, care aleargă, sar, se aud deja tobele galeriei care parcă vine din toate părțile, torțele înroșesc noaptea de cerneală neagră. La numărul 8, ca printr-o poartă a timpului, trec copii pe umerii taților, bărbați și femei din toate generațiile Craiovei, cântându-și speranța unui titlu așteptat de 29 de ani.
Este miezul nopții, nu este revelion, dar artificii zgârie cerul de deasupra lui Oblemenco, echipa, flancată de stewarzi, se încarcă de energie, de optimism, de nebunie frumoasă.

Lângă stadion, în spatele mării de entuziasm, un bătrân răgușit cântă și vocea lui vine parcă din altă lume, vine din lumea poveștilor în care el, bătrânul, era un personaj și, cu glezna lui fină, râdea de spanioli și de greci chiar pe dreptunghiul verde unde Știința a învins în seara aceasta:
„Aduceți titlu-n Bănie!”
Când am plecat către casă, torța bătrânului care a adus trei titluri în Bănie încă nu se stinsese. L-am lăsat acolo, la stadion, pe el și sute de olteni care promiteau a arde așa până la ultimul meci.

Am ajuns acasă pe străzi luminate de bucuria oamenilor ca într-o noapte de Înviere. Câteva secunde am privit la televizor: aceleași umbre teribile de mironici, morari, naumi, fantome ale jurnalismului sportiv din vremurile apuse.
Am oprit televizorul, am luat cartea lui Eduardo Galeano, „Fotbalul, lumini și umbre” de pe noptieră și am citit:
„Istoria fotbalului este o tristă călătorie dinspre plăcere către datorie. Pe măsură ce a devenit industrie, sportul a alungat frumusețea născută din bucuria de a juca de dragul jocului. Fotbalul profesionist condamnă tot ceea ce este inutil și este inutil tot ceea ce nu este rentabil. Nimeni nu scoate câștig din nebunia care face ca un om în toată firea să redevină pentru câteva clipe copil.”

Am zâmbit fericit apoi că sunt binecuvântat să trăiesc în orașul în care fotbalul încă trimite numai lumini, orașul care peste trei etape va fi mai luminat ca niciodată.

Florin Jianu

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite