SMART Craiova

Ziduri și legende. Sorin Cârțu

Când, într-o noapte de octombrie 2019, Lucian Ghițulescu a pus pentru prima dată pensula pe un zid al clădirii din fața Muzeului de Artă nici el nu știa că începe atunci să scrie noi file în cea mai frumoasă poveste de iubire dintre oameni și fotbal.

Din noaptea aceea, Ilie Balaci privește în ochi craiovenii ce urcă zilnic pe Calea Unirii, prima pictură murală a unui fotbalist din țara noastră.

Dar a fost doar începutul. Marți seara, în părculețul din spatele Teatrului Național ,,Marin Sorescu” tânărul profesor de la Liceul de Artă cu același nume și-a întins pensulele, vopseaua, a privit un zid alb, a zâmbit și împuns suprafața cu vârful moale al unei pensule. Peste câteva ore, de pe Calea București sau de pe esplanada Teatrului craiovean nocturn îl putea admira zâmbind pe Sorin Cârțu, fotbalistul oltean cu cele mai multe goluri în cupele europene. Părculețul are de câteva ore parfumul de glorie al anilor 80!

Povestea este simplă și începe frumos ca orice poveste de dragoste. Câțiva craioveni au hotărât în urmă cu un an să scrie pe zidurile urbei legenda Universității Craiova. Ilie Balaci a fost primul ales, la un an de la ziua în care plecase pentru ultima dată de la Craiova.

Eforturile lor au fost susținute din Italia, din Anglia, din Cluj, Pitești și alte orașe ale Olteniei, de oameni ce simt oltenește și duc dorul Universității, departe de stadion și de freamătul din tribune.

Din tribune, din galerie mai exact, a fost făcută alegerea eroului pentru acest al doilea mural. Generațiile noi, adolescenți și tineri care au crescut doar cu poveștile Craiovei Maxima, au hotărât că Sorin Cârțu trebuie să simtă acum, cât încă vibrează cu noi pentru Știința, recunoștința orașului pentru clipele magice în care executa Olympiakos sau Betis pe stadionul Central.

Povestea merge mai departe, cu ziduri noi și alte legende.

de Florin JIANU

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite