SMART Craiova

8 septembrie este Macedonia. Zi de sărbătoare la Filiala din Craiova a Asociației Macedonenilor din România

Pe 8 septembrie se împlinesc 29 de ani de când Republica Macedonia de Nord a devenit un stat suveran. Tot în această zi este sărbătorită și Ziua Națională a Republicii Macedonia. Etnicii macedoneni din județul Dolj au sărbătorit timp de două zile, pentru a respecta astfel normele impuse pentru protejarea de Covid-19, Ziua Macedoniei. Muzică, dansuri populare, cântece, costume tradiționale, preparate gastronomice macedonene sunt doar câteva din ingredientele acestor zile de sărbătoare.

Asociația Macedonenilor din România (AMR) a organizat, la sediul din Craiova, sărbătorirea Zilei Naționale a Macedoniei. La manifestări au participat: președinta asociației – Laura Elen Rogobete Cristescu, vicepreședintele Marjan Mihajlov, Eugen Gherghel – secretar AMR deputatul etnicilor macedoneni – Mariana Venera Popescu, membri ai asociației, invitați. Ziua Națională a Macedoniei va fi marcată și la filialele AMR din țară.

”Dragi macedoneni, stimați macedoneni ai comunității din România, 8 septembrie este ziua istorică, ziua în care dorința poporului macedonean de a crea un stat independent, așteptată de toți cei care simt și iubesc acest tărâm de vis, Macedonia, a devenit realitate. Prin Asociația Macedonenilor din România apărăm drepturile membrilor minorității macedonene din România, aprofundăm cunoașterea culturii, limbii, istoriei, tradițiilor și obiceiurilor macedonenilor; întărim raporturile de colaborare româno-macedonene.
Între România și Macedonia s-au creat relații strânse de colaborare, de susținere, iar eforturile depuse de președinția română a Consiliului U.E. au permis atingerea consensului în jurul unei poziții comune la nivelul Consiliului UE, în lumina recomandărilor Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord. Prin perseverență, voință politică, Macedonia a făcut pași importanți în parcursul său european și euro-atlantic. Să nu uităm să aducem astăzi un omagiu înaintașilor noștri fără de care nu am fi aflat ce înseamnă democrația! La mulţi ani, Macedonia! La mulţi ani, macedoneni!”,

a spus Mariana Venera Popescu, deputat, membru al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale.

La eveniment, reprezentanții AMR au făcut o incursiune în istoria Macedoniei și au pregătit invitaților un moment artistic deosebit susținut de Ansamblul Sonțe care a prezentat dansuri tradiţionale macedonene, alături de cele trei interprete care au încântat publicul prezent cu cântece reprezentative pentru macedonenii din România.

Din cauza pandemiei, pentru respectarea condițiilor impuse pentru prevenirea și combaterea Covid-19, macedonenii organizează manifestări dedicate Zilei Naționale a Republicii Macedonia în grupuri restrânse, pe filiale.

1 comentariu

  • La mulți ani!, cu ocazia aniversării! Și eu știu că am origine macedoniană dispre bunica dinspre mamă și dovadă ar fi faptul că la naștere mi s-a dat cetățenia internațională, nerecunoscută mie acum ! Cu considerație, Cojocaru Adelaida Luminița.

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite