SMART Craiova

Liturghie Arhierească de hramul Catedralei Mitropolitane din Craiova

Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova și-a sărbătorit săptămâna aceasta Ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Momentele liturgice speciale au început prin săvârșirea Vecerniei unită cu Litia, urmată de procesiunea împrejurul Catedralei cu racla în care se află moaștele Sfinților Nifon, Serghie, Vah și Tatiana. De asemenea, cu prilejul hramului, în procesiune a fost purtată și o mica raclă cu o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, primită de Catedrala Mitropolitană, sfânt odor care va rămâne spre cinstire și închinare în acest sfânt locaș.

Marţi, 26 octombrie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Ocrotitorul Catedralei Mitropolitane și al Cetății Băniei, a fost săvârșit Acatistul Sfântului, urmat de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre modelul de credință și de viețuire al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, exprimând totodată și purtarea de grijă a Sfântului, de care avem nevoie în special în această perioadă. „Sfântul Dimitrie este considerat Izvorâtorul de Mir nu pentru faptul că vrea să arate Dumnezeu prin el că este sfânt, ci pentru că noi avem trebuință de rugăciunile lui. Căci mirul înseamnă rugăciune, har, milostenie, milă și iubire. Ori de câte ori ne rugăm Sfântului Dimitrie, avem această bucurie de a primi de la el toate darurile lui Dumnezeu, căci Milostivul nu numai El ne dăruiește harul, adică puterea, binecuvântarea, sfințenia, ci și Sfinții dăruiesc, căci în lumea aceasta ei au agonisit această energie dumnezeiască și, bine-nțeles că după ce trec de aici în viața veșnică, ne împărtășesc de această putere cerească ce vine din Mântuitorul Iisus Hristos. Așadar, Sfântul Dimitrie întotdeauna este gata pregătit să ne ajute, așa cum îl vedem în sfânta icoană, este în mișcare, el este în acțiune, este în lucrare, ca să vină în ajutorul nostru și noi să-l primim întotdeauna. Și noi, prin rugăciunile de la Vecernie și Priveghere, și cea din ziua hramului, l-am chemat pe Sfântul Dimitrie să vină la noi, pentru că, într-adevăr, avem nevoie de el. Avem nevoie de el în tot timpul, dar mai ales astăzi, în zilele noastre, când suntem tulburați de atâtea necazuri și atâtea suferințe”, a transmis în cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite