SMART Craiova

Delegație din Polonia în vizită la CJ Dolj

Un nou pas important în dezvoltarea relațiilor de colaborare între Consiliul Județean Dolj și administrația Voievodatului Varmia și Mazuria a fost marcat astăzi, prin vizita oficială întreprinsă la Craiova de o delegație din regiunea poloneză, condusă de mareșalul voievodatului, Gustaw Marek Brzezin.

Cu această ocazie, la Palatul Administrativ a fost vernisată expoziția fotodocumentară „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei“, context în care președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a evocat legăturile istorice între cele două națiuni și a evidențiat faptul că intensificarea cooperării se va reflecta în derularea unor proiecte comune.
„Astăzi, am avut plăcerea să primim la Consiliul Județean Dolj o delegație din Polonia condusă de mareșalul Voievodatului Varmia și Mazuria – o unitate administrativ-teritorială cu care am inițiat demersurile pentru colaborare și care are aproape 1,5 milioane de locuitori. Ne dorim să demarăm proiecte și acțiuni comune, care să ne apropie, să consolidăm această relație prin intermediul căreia putem să facem schimb de experiență și să ne atingem obiectivele împreună.

De-a lungul timpului, istoria și valorile pe care le-am împărtășit cu poporul polonez ne-au determinat să fim apropiați, să dezvoltăm legături puternice și să ne putem baza unii pe ceilalți în momentele dificile.
Avem ce învăța de la prietenii noști din Polonia, pentru că vorbim despre un voievodat care are o experiență extraordinară în atragerea fondurilor europene și, după cum se știe, implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă reprezintă și pentru noi o strategie și o politică pe care mizăm.
În perioada următoare, bunele relații cu autoritățile din Voievodatul Varmia și Mazuria vor fi reflectate în proiectele pe care le vom derula în comun. Astăzi, cu sprijinul Institutului Polonez din București, vernisăm și o expoziție dedicată mareșalului Józef Piłsudski, un militar desăvârșit și o personalitate politică importantă din perioada interbelică, un om de stat care a avut conexiuni importante cu țara noastră“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

La rândul său, mareșalul Voievodatului Varmia și Mazuria, Gustaw Marek Brzezin, a spus: „Suntem foarte bucuroși că am putut veni într-o vizită oficială în județul Dolj. Acest lucru confirmă colaborarea noastră și, bineînțeles, după discuțiile de astăzi, vom continua această cooperare, care va fi una mult mai fructuoasă, pentru că vom semna și un document oficial.
Avem și o istorie comună, care a apropiat foarte mult România și Polonia. Ne amintim că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Guvernul Poloniei, precum și soldații polonezi și-au găsit adăpostul aici, în Craiova, în România. Vedem că în situația actuală, când avem și războiul din Ucraina, popoarele noastre sunt un sprijin foarte mare pentru cel ucrainean.
Faptul că suntem împreună în Uniunea Europeană ne face să avem și direcții comune. Cu siguranță că putem să realizăm schimburi de experiență în privința absorbției fondurilor europene, dar și în ceea ce privește colaborarea între regiunile noastre, mai ales în domeniul agriculturii sau cel al culturii. Sunt convins că vom avea rezultate foarte bune.
Avem și o poziție foarte fermă în structurile NATO. Soldații polonezi staționează aici, în România, în Craiova, dar și soldații români sunt în Polonia, chiar în regiunea noastră.“
În cadrul vernisajului de la Palatul Administrativ din Craiova au mai luat cuvântul decanul Facultății de Științe Sociale, prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, directorul adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti, Wojciech Mrozowski, și adjunctul comandantului contingentului polonez din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, căpitanul Michał Smoleń.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite