SMART Craiova

MasterChef Ciprian Ogarcă: „De la Nea Mărin Miliardar încoace, eu vreau să fiu al doilea care ține prazul la rang de artă”

La doar 27 de ani, Ciprian Ogarcă este craioveanul care a reușit să îi lase mască pe jurații MasterChef și să câștige ediția din 2014 a acestei competiții. De atunci, viața lui Ciprian s-a schimbat și a reușit să pună pe picioare o afacere rezultată din pasiunea pe care o are încă din copilărie.

Carnea sfârâie pe plita încinsă, iar cartofii prăjiți bolborosesc într-o baie de ulei, în timp ce Ciprian Ogarcă povestește despre marea lui dragoste: bucătăria. Pe bvd. Carol I, nr. 18, Ciprian și-a deschis deja al doilea local din Craiova, după pizzeria PrazVegas de pe str. Împăratul Traian, nr. 53. Dar povestea e mult mai veche de atât.

„Eu gătesc de la vârsta de 9 ani. Primul meu preparat a fost o salată de icre pe care am făcut-o acasă, am frecat icrele alea de le-am zăpăcit, am pus și miez de pâine, griș, cum se punea odată. De atunci, cred că s-a activat pasiunea asta pentru bucătărie în viața mea. Tata a fost frezor de avioane, mama a fost pe la confecții, deci nu a venit din familie. De atunci, am început să gătesc și am început să fiu cel mai bun bucătar al casei. De la 9 ani”

își amintește Ciprian.

Totul a rămas la nivel de hobby, până la un punct. Ciprian era un simplu agent de asigurări și se hotărâse să devină șofer pe tir. Făcuse școala de șoferi profesioniști, pentru care a trebuit să se împrumute, luase toate atestatele, era totul gata. Fusese deja selectat să plece în Spania și chiar acolo se afla atunci când a fost sunat de cei de la MasterChef. Însă ce l-a făcut să se înscrie?

„Într-o seară, eram cu câțiva prieteni pe afară, la semințe, cu o bere la doi litri luată cu 2-3 lei puși de fiecare, ca să cădem mai ieftin. Am ajuns acasă, am făcut un pește și mi-am zis „ce-ar fi să mă înscriu eu la MasterChef?”. Am deschis laptopul și atunci am văzut că se fac înscrieri, la Timișoara, București, Cluj și, nu mai știu, undeva prin Constanța. Am ales București, că era cel mai aproape. M-am înscris și erau tot felul de întrebări acolo. Am povestit că m-am apucat de gătit la 9 ani, am scris că preparatul meu preferat este cartofii prăjiți cu brânză. Eu mergeam pe clasic, așa. Știam că acolo se cer lucruri pompoase, oamenii vor să gătești tot felul de chestii, dar eu am mers pe sinceritatea mea. Am mai răspuns la întrebarea „care a fost cel mai important preparat pe care eu l-am mâncat la un restaurant?”. Și atunci mi-a venit ideea: dacă mă vor chema la MasterChef, o să le gătesc fix ce am mâncat eu la un restaurant în Craiova, un piure de mazăre și creveți cu coniac, și să fac și semnătura mea, praz caramelizat cu portocale. Așa mi-a venit și ideea cu prazul. Când m-au sunat cei de la MasterChef dacă vreau să particip, că am fost chemat, chiar eram în Spania. Le-am spus că nu pot să vin, că mi-am găsit de lucru. Am zis că poate asta e șansa. Am lăsat un serviciu de 1.000 și câteva sute de euro pe lună ca să pot să vin la MasterChef”

explică Ciprian. Lângă el, stă trofeul pe care l-a câștigat în 2014 și care i-a dat șansa să pornească, în Craiova, o afacere mai altfel.

„Bunica mea a mâncat prima dată pizza la vârsta de 83 de ani”

După ce a câștigat concursul, Ciprian a mers pe la cooking show-uri, la evenimente mari, la nunți și botezuri. Până când a decis că această treabă legată de notorietate nu va dura la nesfârșit. Lumea va uita. Însă el și-a propus să nu fie uitat și și-a deschis propria afacere: Pizzeria PrazVegas.

„Suntem în Craiova și olteanului îi place să mănânce mult, gustos și cu puțini bani. Și, atunci, am zis că trebuie să mă adaptez cerințelor și am creat proiectul PrazVegas, cu pizza cu praz, după care am zis să facem și shaorma cu praz. Olteanul mănâncă pizza, shaorma, patiserie și restaurante cu specific românesc. Afacerea mi-a mers foarte bine din prima lună, ba mai mult, mi-am cerut scuze clienților noștri că întârziau foarte mult comenzile. În prima zi, când am dat drumul, mi-am promovat doar pe Facebook afacerea și am încercat să fac câteva pliante pe care le-am împărțit prin Craiova, eu cu sora mea, iar a doua zi sunau telefoanele de zăpăceam. Aveam trei telefoane și sunau încontinuu. În prima mea zi am avut încasări undeva la 1.000 de euro. Stăteau oamenii și 3-4 ore pentru o pizza și au spus că nu e nicio problemă. Probabil, curiozitatea lor și faptul că voiau să guste din ce fac eu a fost avantajul meu. După care, calitatea produselor noastre ne-a ajutat să ne păstrăm clientela și, după doi ani, merge din ce în ce mai bine. Ba mai mult, anul ăsta ne-am și dublat vânzările”

explică Ciprian.

Probabil cel mai important client care a degustat din pizza PrazVegas a fost chiar bunica lui Ciprian, Alexandrina Ogarcă, din comuna doljeană Vela, care a mâncat pentru prima dată pizza la vârsta de 83 de ani, din mâinile nepotului ei.

„Înainte să plec de la MasterChef, m-am dus și mi-am luat la revedere de la toată familia. Bunica mea avea o expresie că „mă mamaie, tu mă ajutai în bucătărie mai bine ca fetele”. De atunci, bunica mea este pentru mine mai mult ca o mamă. La două săptămâni de la deschiderea pizzeriei, am ajuns la bunica mea, iar atunci a fost prima dată când a mâncat și ea pizza în viața ei, la vârsta de 83 de ani. Anul ăsta am reușit să îi prepar și creveți”.

Shaorma cu de toate și cu sosuri de aur

După ce craiovenii au învățat PrazVegas și au început să aibă încredere în brand-ul acesta, o nouă poveste s-a scris: ShaormaVegas, unde Ciprian vrea să ofere altceva clienților. A reinventat un pic lucrurile și le-a adus în fața consumatorilor de fast food din Bănie.

„La shaorma, oamenii aveau doar sosul de maioneză cu usturoi și ketchupul dulce sau sosul picant. Eu am venit și cu trei sosuri de aur, ca să le spun așa: sos de sfeclă cu chimen, sos de ardei proaspăt și sos Remoulade de casă, un fel de tzatziki, dar fără castraveți și usturoi. Profitul meu este mult mai mic, dar prefer să mănânce omul bine, cu puțini bani, și business-ul meu să fie unul de lungă durată. Nu vreau să înșel oamenii, după care peste doi ani să mă trezesc că vreau să fac altceva”

e de părere masterchef-ul.

Printre atâtea discuții despre mâncare și rețete, Ciprian a reușit să facă și un top 5 al preparatelor sale. 5 – shaorma mică, 4 – meniul de ouă pe plită cu cartofi prăjiți și brânză, 3 – pizza Margherita, 2 – Pizza Nea Mărin de la Băilești, 1 – cartofi prăjiți cu brânză. Iar un top vine la pachet și cu un secret.

„Eu am un secret în bucătărie, folosesc trei ingrediente care m-au și făcut câștigător la MasterChef: combinația de sare, piper, cimbru și usturoi este cea pe care eu aș folosi-o în orice preparat. Ba, mai mult, și în dulciuri. Dacă ar fi să fac un desert, l-aș face cu usturoi, cimbru și sare”.

Pentru tinerii bucătari, masterchef-ul are un mesaj pe cât de simplu, pe atât de greu de realizat: să nu aibă prea multe așteptări în primii ani.

„Pot să le spun că o carieră vine mai târziu. Într-un an de zile nu vor ajunge să câștige 2.000 sau 3.000 de euro din gătit, dar dacă se țin de treabă, eu le garantez că în maxim trei ani, oriunde ar lucra, pot să ajungă să facă preparate de top, ba mai mult să se înscrie și la o emisiune și să poată să aibă încredere în ei. Le spun să rămână pe drumul ăsta, este de viitor și este o meserie din ce în ce mai căutată. După cele patru puteri în stat pe care le știm, eu zic că din spate, pe locul cinci, vine bucătăria. Pentru că oamenii, în aceste timpuri, nu mai vor să stea în bucătărie”

consideră Ciprian.

Tănărul chef a reușit să creeze o afacere care merge și a dat de lucru la 18 angajați.

„Noi, aici, angajăm oameni fără experiență. Doar la început a fost nevoie de oameni cu experiență, însă acum ușile noastre sunt deschise pentru cei care nu au lucrat, dar care vor să învețe. Dar nu este mereu ușor. Uneori, angajații vin, stau două luni și pleacă. Tinerii din ziua de azi aleargă după bani mulți și de moment. Se trezesc că lucrează în străinătate un an, apoi vin acasă și nu au niciun ban, pentru că omul cât are de mult atât cheltuiește”.

Un nou proiect: un restaurant oltenesc

De câteva luni, Ciprian caută o nouă locație în Craiova, în care să dezvolte PrazVegas-ul deja existent.

„Vreau să deschid un restaurant oltenesc, unde să avem ciorba de praz, care nu prea se găsește, ciorba de raci – ardeii ăia pe care îi făcea mamaie cu rântașul de făină -, să se găsească un cozonac de casă, un orez cu lapte, preparate pe care le mâncam noi în copilărie. Ăsta este proiectul pe care vreau să îl dezvolt eu aici”.

Deși recunoaște că este o vedetă în comuna Vela – unde i s-a propus să se gândească să devină primar -, în cartierul craiovean 1 Mai, dar și în familia sa, Ciprian este un om deschis, modest și realist, care știe foarte bine ce vrea să facă.

„De la Nea Mărin Miliardar încoace, eu vreau să fiu al doilea care ține prazul la rang de artă în Craiova și în România. Îmi place că prazul a ajuns regele bucătăriei, măcar în 2014, când eu am câștigat MasterChef”.

Iar mâncarea, gătitul și bucătăria îi provoacă, așa cum ar trebui să simtă toți cei care au făcut o meserie din pasiunea lor, sentimente dintre cele mai frumoase.

„Când mă apuc de un preparat, îmi imaginez că sunt plecat într-un loc în care visez de mult timp să ajung și mă simt exact ca într-o vacanță pe care mi-o doresc de foarte mult timp. Și începe relaxarea aia, ca și cum aș fi în Rio de Janeiro, în Brazilia. Nu am apucat să ajung, că asta am zis că voi face cu banii de la MasterChef, dar anul ăsta este în plan. Mi-am luat și viza de America și sunt pregătit să plec la drum”

încheie Ciprian.

Dar se va întoarce, pentru că aici sunt Oltenia, Bănia, Universitatea, trabantul și prazul lui drag. Și mamaie Alexandrina.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite