SMART Craiova

Grădina „Patria”, fără fonduri pentru reabilitare. RADEF așteaptă finanțare din alte părți

Grădina „Patria”, un loc la care craiovenii se gândesc cu dor și cel în care mergeau, în urmă cu mulți ani, să își petreacă timpul la un film în aer liber, este în conservare din anul 2004. Aceasta se degradează din lipsa fondurilor disponibile pentru reabilitare. Nici în momentul de față, RADEF „RomâniaFilm” nu are banii necesari pentru o investiție.

Chiar dacă este un punct de reper important în orașul nostru, mai ales cultural pentru deceniile trecute, Grădina „Patria”, unde funcționa binecunoscutul cinematograf în aer liber, a rămas abandonată și lucrurile nu par să se schimbe curând. Autoritățile care administrează acest imobil au explicat, la solicitarea SMART Craiova, că nu există banii necesari pentru a o reabilita.

„Grădina de Vară „Patria” din municipiul Craiova este închisă din anul 2004 și se află în conservare. Momentan, datorită fondurilor insuficiente, nu sunt planificate lucrări de reabilitare sau redeschidere a acesteia”

au spus reprezentanții „RomâniaFilm” în adresa transmisă.

Redare către circuit, doar cu parteneriate

Cu toate acestea, ar putea exista și alte soluții pentru această grădină, după cum au mai precizat cei de la RADEF. Este vorba de parteneriate ori cu privații, ori cu autoritățile locale.

„RADEF „RomâniaFilm” își reafirmă totala disponibilitate pentru realizarea unor parteneriate în sistem public-privat sau cu administrațiile locale, în vederea redării către circuitul cultural a cât mai multor active dintre cele aflate momentan în conservare”.

Grădina „Patria” din Craiova a rămas în memoria locală mai ales prin faptul că acesta a fost locul unde trupa Pheonix a susținut ultimul concert, în România, înainte de fuga din țară. La acea vreme, mai exact în ziua de 20 mai 1977, acest eveniment a fost imortalizat de fotograful Victor Boldâr, care a încetat din viață în anul 2014. Fotografiile au fost expuse în anul 2012, la Craiova.

„Patria” și „Modern”, menținute la „funcționalitate și confort”

În legătură cu celelalte două cinematografe subordonate RADEF din Craiova, reprezentanții „RomâniaFilm” au explicat că acestea vor fi menținute în stare de funcționalitate și confort, nefiind avute în vedere investiții majore.

„Cu privire la Cinematograful „Patria” din Craiova, menționăm că acesta funcționează, în prezent, cu echipament de proiecție 3D, fiind unul dintre cele șase cinematograde dotate modern la nivel național (din cele aflate în patrimoniul RADEF „RomâniaFilm”). Cu privire la acesta, nu sunt avute în vedere investiții majore în perioada imediat următoare, ci doar menținerea la un nivel optim a stării de funcționalitate și confort. Dată fiind dorința RADEF „RomâniaFilm” de a deține câte un cinematograf dotat cu aparatură modernă în fiecare mare oraș al țării, nu întrevedem în viitorul apropiat realizarea unor investiții semnificative cu privire la dotări pentru Cinematograful „Modern” din Craiova, ci doar menținerea la un nivel optim a stării de funcționalitate și confort”

au mai transmis cei de la RADEF.

Cinema „Patria” funcționează din anul 1959, iar „Modern” de la începutul anilor 1980. De-a lungul vremii, Craiova a avut o mulțime de săli de proiecție de film, dintre care amintim „30 Decembrie”, „Jean Negulescu”, „8 Mai” sau „Craiovița”. Mare parte dintre ele au fost retrocedate sau vândute.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite