SMART Craiova

Sute de craioveni au jucat Hora Unirii în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza

An de an, 24 ianuarie ne prinde în horă. În „Hora Unirii”. O înlănțuire de suflete și energii care datează încă din octombrie 1857 la Craiova, cu aproape un an și jumătate înaintea Unirii efective din 1859. În 2018, în Anul Centenar, hora s-a format în centrul orașului, în vecinătatea statuii întruchipându-l pe Alexandru Ioan Cuza.

Craioveni de toate vârstele s-au prins în deja celebra horă prin care istoria și unitatea sunt celebrate cu veselie. Dincolo de actul istoric al Unirii Moldovei și Țării Românești, unirea dăinuie și astăzi. E în fiecare dintre noi.

Hora Unirii este simbolul înfrățirii și solidarității. Prin dans și voie bună, seninătate și voință națională, Craiova s-a remarcat drept unul dintre cele mai puternice centre care au susținut activ Unirea înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza în ianuarie 1859.

Unirea Principatelor Române din anul 1859 a fost marcată la Craiova prin ceremonii religios-militare și spectacolul folcloric realizat de peste 300 de dansatori ai mai multor ansambluri folclorice din județul Dolj, sub îndrumarea profesioniștilor de la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova.

La ceremonie au participat Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguta Vasilescu, dar și oficialitățile județului, prefectul județului – Dan Narcis Purcărescu, președintele CJ Dolj – Ion Prioteasa, conducerea Primăriei Craiova – viceprimarul Stelian Bărăgan și administratorul public Sorin Manda, dar și consilieri județeni și locali.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite