SMART Craiova

Crimena, cel mai bun produs de export al metalului craiovean: „Încercăm să le reamintim oamenilor să fie fix cum vor ei”

Cosmin (voce), Radu (chitară lead), Robert (chitară), Vali (chitară bas) și Andrei (tobe) înseamnă, pentru publicul craiovean consumator de gen, Crimena. O trupă de groove metal, cu influențe de la Sepultura la Pantera și până la genuri ce țin de fiecare membru în parte, înființată acum cinci ani în Bănie. Cu câteva materiale discografice la activ, clipuri, prezențe pe scenele marilor festivaluri de gen din țară, dar și din afară, băieții pregătesc un pachet de trei noutăți pentru publicul lor și nu numai: un clip nou, un material discografic nou și un turneu european. Mesajul lor, deși greu de înțeles având în vedere genul muzical, este unul care îndeamnă spre libertate, descătușare și vorbește despre forța individului în independență față de societate. Despre asta ne-au vorbit, într-o sâmbătă de după o vineri seara, patru dintre cei cinci băieți de la Crimena, trupă care se află acum în cea mai bună formă și formulă.

SMART Craiova: De ce ați făcut această trupă, atunci când ați făcut-o, și unde simțiți că ați ajuns după cinci ani?

Radu: Motiv mai simplu decât că ne place muzica nu cred că există.
Vali: Și de nevoie. Și pentru că asta ne-am dorit să facem toată viața noastră. Și asta facem. Suntem eroii copilăriei noastre.

SMART Craiova: Ce gen abordați și ce influențe aveți?

Vali: Metalele grele, asta cântăm. Cu influențe din „preferata” unui prieten, Pantera.
Radu: Începem cu Sepultura și Lamb of God și continuăm de acolo cu ce îi place fiecăruia.
Vali: Chiar sunt niște influențe mari, trio-ul Sepultura, Lamb of God și Pantera sunt influențele de bază. Și, de acolo, diversificăm. Pe mine mă influențează Metallica, pe Radu foarte mult lucrurile dubioase, japonezismele și orientalismele, pe Robert thrash-ul, iar pe Cosmin thrash-ul și black metal-ul.

Vali, Radu, Robert și Cosmin, în sala de repetiții de la CCS Craiova. Lipsește Andrei, un pic plecat.

„Suntem pro gândire liberă”

SMART Craiova: Pentru că ești vocalul trupei, Cosmin, aș vrea să te întreb despre mesajul vostru abordat în cam toate melodiile, mesaj anti biserică, anti politică. Este sau nu o anarhie?

Cosmin: Este, practic, un reproș la ceea ce înseamnă established order (ordinea stabilită – n.r.), indiferent că este pe bază de religie sau ceva socio-politic. În general, oamenii, atunci când se unesc într-un număr foarte mare și încearcă să facă ceva, de regulă dau greș. Pentru că, inevitabil, persoanele care ajung cel mai sus au tendința de a încerca să-i controleze și să-i manipuleze pe ceilalți. Prin acest lucru, individul își pierde identitatea, își pierde capacitatea de a fi el. Prin muzica noastră, exact asta încercăm: să reamintim oamenilor să fie fix cum vor ei să fie și să-și trăiască viața așa cum vor ei, nu cum trebuie, nu cum spune x sau y că ar trebui. Sau să gândească într-un anumit fel.
Radu: Nu suntem anti religie sau anti politică, suntem pro gândire liberă.
Vali: Da, așa este cel mai bine spus.

Cosmin – Credit foto: Bogdan Ioan/ Impact Image

SMART Craiova: Cine scrie versurile?

Cosmin: Persoana de față. Mă inspir din ce se întâmplă în lume și dintr-un talent imposibil de măsurat (râde). Mă inspir din experiențe proprii, din chestii trăite și din lucruri pe care le-am învățat de-a lungul timpului, din istorie, psihologie, sociologie.
Vali: Cum este piesa „Mutawwa”. Ea vorbește despre un incident din Mecca, în 2002, unde 15 fete au murit arse într-o școală și 50 au fost rănite din cauza unei gândiri foarte corupte. Nu ai cum să ignori chestii de genul ăsta. Fetele care au încercat să scape au fost bătute și băgate înapoi.
Cosmin: Da, pentru că nu erau îmbrăcate corespunzător. Așa au considerat ei. Și, pentru asta, le-au închis în școală, în timp ce școala ardea. Ele au murit acolo.

Un nou EP Crimena, în curând la „tarabe”

SMART Craiova: Am auzit că, în curând, o să scoateți un nou EP. Cum arată discografia voastră la momentul de față și ce ne puteți spune despre viitorul EP?

Vali: Avem un EP neoficial, pe care l-am făcut singuri. Am înregistrat câteva piese și nu l-am scos fizic, ci doar câteva CD-uri, cu scopul de a-l prezenta unei case de discuri cu care am ajuns să și colaborăm, din Grecia. Ea se numește The Leaders Records, e de fapt un grup care acoperă Grecia, Polonia și Japonia. EP-ul neoficial se numește „Genesis 6:13”, este un pasaj din Biblie, foarte simpatic („Atunci Dumnezeu a zis lui Noe: „Sfârșitul oricărei făpturi este hotărât înaintea Mea, fiindcă au umplut pământul de silnicie; iată, am să-i nimicesc împreună cu pământul” – n.r.). Este pasajul în care Dumnezeu se decide să inunde planeta. Albumul oficial l-am scos în 2016, „Chapter One: Divine Betrayal” („Capitolul I: Trădarea divină” – n.r.). Acum, încă nu am anunțat nimic oficial, dar urmează să scoatem un nou material discografic. Nu avem încă o dată de lansare confirmată. Multă lume întreabă dacă o să fie „Capitolul II”. Răspunsul este „nu și da”. Este o continuare logică la ce am făcut până acum și o încheiere logică a „Capitolului I”. Face trecerea între ce am făcut și ce urmează să facem.

SMART Craiova: Ca număr de clipuri video, câte aveți până acum și care este povestea celui mai recent, pe care îl veți lansa chiar zilele acestea?

Vali: Avem trei clipuri oficiale, urmează al patrulea. Neoficiale, sunt tone de clipuri cu noi pe internet. Al patrulea trebuia lansat acum o săptămână, dar din motive tehnice, care țin de casa de discuri, mai puțin de noi, și un pic de „ajutor” din partea noastră, nu am reușit să îl scoatem. În momentul în care am anunțat că îl scoatem, nu erau gata toate formalitățile, copyright-ul (drepturile de autor – n.r.). Multă lume a crezut că am copiat cine știe ce melodie. Nu, nu au fost făcute legalitățile care să ne protejeze nouă drepturile de autor. De aceea, clipul o să apară vineri, pe 9 februarie.

SMART Craiova: Am apucat să văd clipul înainte ca el să apară și pare că are o poveste foarte interesantă…

Vali: Foarte multe nu pot să spun, dar da, este o poveste interesantă. Este prima parte a povestioarei pe care urmează să o prezentăm în noul EP. Inițial, când vezi doar clipul, nu înțelegi toată povestea din spatele lui. Dar, într-adevăr, clipul are o poveste a lui, cea a unui soldat cu stres post-traumatic, după război. Am filmat clipul cu Andrei Ursu și cu Mitel Corici, oamenii care fac toate reclamele pe care le vezi în cinematografe. Sunt niște tipi foarte talentați, e o plăcere să lucrăm cu ei. Nu știu dacă și pentru ei e la fel (râde)…

În turneu prin Europa, din luna martie

SMART Craiova: Pe ce scene ați cântat până acum, atât în țară, cât și în străinătate?

Vali: Am cântat pe majoritatea scenelor importante din țară, marile festivaluri. Rockstadt…
Radu: … de două ori. Rock’n’Iași, Metalhead Meeting, StudentFest Timișoara, Revolution Fest Timișoara…
Vali: Fest-urile importante le avem bifate, am cântat și în câteva țări până acum, din nefericire a trebuit să anulăm câteva concerte prin alte țări, din cauza instabilităților care erau în trupă. Iar acum pregătim un mare turneu prin Europa, care o să înceapă în martie și o să se termine la sfârșit de aprilie, început de mai.

SMART Craiova: Povestiți-mi puțin despre cum vedeți voi scena underground națională și, mai ales, locală.

Vali: O întrebare interesantă, din punctul meu de vedere. Scena este destul de jos, teoretic se ridică. Din ce am observat, pre-Colectiv era mai bună. După ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat la Colectiv… Sunt multe cauze. Într-adevăr, s-au închis multe locuri, iar cele care nu s-au închis nu prea mai organizează concerte. Sunt mult mai selectivi, iar asta se resimte și în public. Publicul post-Colectiv e un pic confuz. Toată scena nu mai e atât de activă cum era acum câțiva ani, părere proprie și personală. În schimb, a început să crească calitatea trupelor.

SMART Craiova: Cum vă simțiți când cântați aici – știu că e orașul vostru, sunteți acasă – dar ce se întâmplă cu oamenii care nu știu despre ce faceți voi, nu înțeleg mișcarea, muzica asta? Ce reacție au ei?

Radu: Bănuiesc că e un factor foarte important faptul că suntem locali și avem un pic mai mult sprijin de la oamenii care nu sunt neapărat pe genul acesta. Dar și cei care sunt, și cei care nu sunt, ne suportă, indiferent.
Robert: Surprinzător, cei care nu aparțin genului acesta se implică destul de mult.
Vali: Am observat la oamenii care nu aparțin culturii noastre un sentiment că se uită așa, lung, la noi. Noi chiar facem ce facem din pasiune și chiar am ales să facem tot posibilul să ne urmărim visul, să ducem cât putem de departe trupa asta. Vedem, așa, cum și ei și-ar fi dorit să facă ceva similar, să fie liberi. Își caută libertatea asta, ne aud vorbind despre asta și le place.
Cosmin: Rezonează într-un fel cu dorința lor de a scăpa de stres, de a se elibera.

SMART Craiova: Familiile voastre ce zic despre ce faceți voi?

Cosmin: Sprijin total în ceea ce mă privește.
Robert: Tot timpul, de la început, am avut toată susținerea de la ei.
Radu: Inclusiv.
Vali: La mine au aflat acum un an, după trei clipuri și un album scos și multe altele. Nu sunt cei mai mândri de ce fac, dar este alegerea mea.

SMART Craiova: V-ați obișnuit cu titulatura de sataniști, grohăitori, rockeri, nespălați și așa mai departe?

Radu: S-a mai calmat lumea.

„Nu suntem sataniști, ci oameni”

SMART Craiova: Credeți că după Colectiv?

Vali: Da și nu. Când s-a întâmplat ce s-a întâmplat la Colectiv, restul societății a trebuit să accepte faptul că existăm, deși eram de mult pe acolo, dar unora li s-a schimbat un pic mentalitatea. Unora în bine, altora în rău. Mai sunt habotnicii…
Radu: Mi se pare că aceia care erau împotrivă s-au dus la extreme, iar cei care erau neutri s-au dus spre a ne accepta mai mult.
Vali: Amuzant de spus: ce am observat acum e că emisiuni sau concursuri de talente fac tot posibilul să intre în scena asta. Noi i-am refuzat de trei ori. Vor să își diversifice paleta și s-au gândit că e o idee bună. Dar toate trupele îi refuză.
Cosmin: E păcat că a fost nevoie de o tragedie precum cea din Colectiv ca să își dea seama că există scena asta și că există oameni care depun efort.
Vali: Și că nu suntem sataniști, ci oameni.
Cosmin: Oameni care vor să transmită un mesaj. Unul pertinent și cu o însemnătate mare, spre deosebire de ce transmite muzica pop, spre exemplu.

SMART Craiova: Dar cum înțelege lumea nefamiliarizată cu genul mesajul vostru dacă nu înțelege ce se cântă?

Cosmin: Dar este simplu. Sunt versurile pe coperta albumului. Deci, dacă vreți să știți versurile, cumpărați albumul. Până la urmă, singurul om care înțelege versurile sunt eu.
Radu: Ca să fim 100% sinceri, nici noi nu înțelegem până nu le citim, așa că…
Vali: Cei care nu sunt consumatori ai genului nu vor înțelege nimic nici din chitări, nici din tobe. Cântăm destul de rapid și de agresiv.
Cosmin: Până la urmă, experiența Crimena de pe scenă este ceva mai mult. Transcede ideea de mesaj. E o stare de spirit, e un fel de a te simți. Indiferent de concert, indiferent cum s-a schimbat sau nu publicul, peste tot pe unde am cântat oamenii s-au simțit bine și se vede că le place.
Robert: Oamenii se regăsesc în libertatea noastră.

Robert – Credit foto: Bogdan Ioan/ Impact Image

„Un concert Crimena este cel mai bun loc pentru o experiență sinceră”

SMART Craiova: Voi aveți și alt stil de a vă exprima pe scenă, sunteți foarte, foarte deschiși.

Vali: Noi facem asta din plăcere. Spre deosebire de membrii foarte multor trupe, noi suntem prieteni. Noi nu ne întâlnim aici, zdrăngănim zece minute și plecăm acasă, unde își vede toată lumea de treabă.
Radu: Suntem oameni ca toată lumea, și nouă ne place o bere, să ieșim.
Vali: Noi chiar umblăm mult prea mult împreună, iar asta se vede și pe scenă, și ne place ce facem în compania noastră. Apropo de întrebarea asta, am avut mulți oameni din afară la concerte, care spuneau că ei nu ascultă așa ceva, dar le-a plăcut felul nostru de a fi și starea de acolo. Se regăsesc un pic.

SMART Craiova: De ce ar trebui să vină lumea să vă asculte și să vă vadă?

Vali: Ca să aibă o altă experiență față de concertele obișnuite, să vadă cum e și la noi. S-ar putea să le placă mai mult decât la un concert la care o păpușă dansează semi-dezbrăcată pe scenă și se uită la ea mai mult decât îi ascultă muzica. Să aibă o altă experiență, să își deschidă orizonturile și să vadă că nu suntem chiar așa. Chiar dacă pare foarte violent ce se întâmplă la noi la concerte, nu o să vadă nicăieri altundeva un public mai prietenos și mai deschis.
Radu: Suntem toți oameni deschiși la minte și întotdeauna căutăm să ne mai întindem și noi către publicul asupra căruia nu ne-am îndreptat până acum. Totdeauna ne bucură când vedem pe cineva dintr-un club de house, spre exemplu, că mai vine pe la noi și e deschis și ne întreabă, iar noi vorbim cu el și e foarte ok.
Robert: Dacă ar veni, s-ar regăsi foarte mult în modul în care ne exprimăm și în ce le oferim de pe scenă, în libertatea de exprimare și în libertatea de a face ce vor.
Cosmin: Dacă vor să aibă o experiență sinceră, să se manifeste așa cum ar dori, dar nu pot. Un concert Crimena este cel mai bun loc în care să faci asta.

Următorul concert al Crimena în Craiova va avea loc la mijlocul lunii martie, la Casa de Cultură a Studenților. Detalii, în curând, pe SMART Craiova.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite