SMART Craiova

Șase artişti sculptori, alături de Gabriel Rizea, vor transforma Parcul Tineretului într-un tărâm de basm

Craiova va găzdui în luna mai a acestui an, prima Rezidență culturală dedicată amenajării urbane. Este un proiect inițiat de artistul Gabriel Rizea, un vis al lui, devenit realitate.

Visam de foarte mulți ani la un asemenea proiect de amploare și iată că astăzi grație Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, Primăriei Craiova și RAADPFL Craiova se materializează. Anul trecut, împreună cu un foarte bun prieten am organizat o tabără de sculptură în lemn la Cerna la care au participat nouă artiști din întreaga țară. La Craiova mi-am propus să vorbim de o rezidență culturală în care personaje de basm să prindă viață în Parcul Tineretului, motiv pentru care tema propusă este „Personaje celebre din lumea poveștilor”. Invitațiile au fost deja trimise, în acest moment așteptăm confirmările. Toți artiștii pe care îi veți vedea la Craiova sunt invitați de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”

a spus Gabriel Rizea.

Evenimentul din luna mai este intitulat sugestiv „Story Wood Cut” și se va desfășura în perioada 06 – 12 mai. În cadrul acestuia sculptori renumiți din țară vor fi invitați să transforme trunchiuri de copaci în figurine din povești. Astfel, se urmărește invitarea a șase artişti sculptori din regiunile importante ale țării: Transilvania, Maramureş, Moldova, Banat și Oltenia care, pe perioada rezidenței culturale vor crea opere de artă dedicate copiilor ilustrând prin sculpturi imagini cu eroi și personaje celebre din operele dramatice pentru copii dar şi pentru a întări ideea diseminării creațiilor culturale la nivel național susținând turismul cultural”, au transmis reprezentanții Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Parcul Tineretului ca zonă de agrement și promenadă a Municipiului Craiova este un punct de atracție permanent pentru societatea civilă și prin urmare trebuie acordată o atenție deosebită.
În anul 2017, RAADPFL Craiova a demarat acţiunea de tăiere a arborilor uscați din „Parcul Tineretului” Craiova. În urma tăierii arborilor din special stejar și frasin identificați de către specialiștii Ocolului Silvic Craiova ca reprezentând un pericol pentru cetățenii vizitatori ai „Parcului Tineretului” au fost păstrate in situ numeroase trunchiuri cu grosimi mai mari și înălțimi până la 1,5 m în vederea executării de sculpturi cu caracter ambiental promovând spațiul public prin creații artistice dedicate publicului larg.

Evenimentul se înscrie în seria celor care vor fi organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri „venind în întâmpinarea acestei sărbători prin identificarea și invitarea unor artiști din zone ce acoperă întreaga hartă culturală a României”, arată reprezentanții instituției de cultură.

Multe din lucrările sculptorului Gabriel Rizea ați avut deja șansa să le admirați atât în parcurile craiovene, cât și în zona pasajului subteran.
Lucrările artistului craiovean sunt cu atât mai speciale, cu cât acestea sunt realizate cu ajutorul drujbelor: 90% la drujbă, 1% din daltă şi 9% cu flexul. Talentul artistului Gabriel Rizea este cunoscut deja pe plan internațional, nu de puține ori, reviste de specialitate din întreaga lume dedicând articole speciale despre operele lui. Una din cele mai apreciate lucrări a fost realizată în vara anului trecut, în parcul Tineretului din Craiova, o găleată suspendată în propria apă care curge. Fotografiile postate de artist au adunat milioane de aprecieri din întreaga lume!

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite