Nu visa să ajungă antreprenor. Dar, uneori, viața, are grijă să ne traseze cursul, să ne împingă de la spate, să ne ridice atunci când suntem la pământ. Un moment greu, trăit în urmă cu câțiva ani, a fost hotărâtor pentru existența viitoare. A renunțat la meseria sa de economist și a decis să-și urmeze latura creativă. A citit mult, a urmărit tutoriale, s-a dezvoltat permanent. Și, astfel, munca de zi cu zi a devenit hobby.
Magic Hobby este locul în care craioveanca Ramona Mironeasa crează daruri cu poveste, amintiri personalizate, originale și oferă șansa celor care doresc să realizeze obiecte speciale pentru cei dragi. În magazinul pe care îl conduce se găsesc de la produse de mercerie: andrele, croșete, accesorii de tricotat și croșetat care ne duc cu gândul la bunici, la copilărie, până la tot ce înseamnă tehnica decupajului, a șervețelului, produse pentru modelaj, quilling, origami. Orele de lucru manual de altă dată renasc în acest colț din Craiova. Visul cel mai mare al Ramonei este ca într-o zi, la Magic Hobby, să organizeze ateliere de creație pentru persoane de toate vârstele, ca o terapie pentru minte și suflet, dar și pentru a da frâu imaginației…
Povestea Ramonei Mironeasa în această lume magică a hobby-urilor a început în urmă cu aproximativ patru ani. Din pură pasiune, în perioada concediului de creștere al copilului. În puținul timp liber pe care îl avea simțea că trebuie să facă și altceva care să îi ofere și satisfacție profesională.
Soțul meu este din Moldova. Plecasem din Craiova, mă mutasem cu el la Iași, apoi la Suceava, traversam o perioadă în care se muta cu serviciul dintr-o parte în alta. Simțeam că trebuie să îmi găsesc neapărat o ocupație. Am avut inițial un blog culinar, pe care postam rețete încercate de mine – Bucătăria Ramonei. Am început cu două rețete ale mamei, apoi am încercat tot felul de prăjituri, după care rețete simple și rapide deoarece aveam copilul și nu puteam sta prea mult în bucătărie. Când am rămas însărcinată cu băiețelul, am fost nevoită să mă opresc cu rețetele de pe blog, sarcina nu îmi mai permitea să stau prea mult în bucătărie”
a povestit Ramona.
Nu a suportat ideea de a sta, de a nu face nimic. A cerut atunci mamei sale niște andrele, și-a cumpărat ață și a început să croșeteze. Iubea să croșeteze jucării. Urmărind tutoriale a început să învețe. A urmat apoi o perioadă extrem de grea pentru familia ei. Și-a pierdut socrii. Au decis să se întoarcă la Craiova și cu banii primiți drept moștenire au hotărât să înceapă o afacere pentru suflet, o afacere doar pentru ea care să-i ofere acea satisfacție și împlinire de care avea atât de multă nevoie.
Nu mă vedeam antreprenor, sunt de profesie economist, obișnuită cu munca de birou, înconjurată de acte. Pasiunea m-a schimbat însă mult. În 2014, a luat astfel ființă Magic Hobby, împinsă de la spate de soțul meu. Am ales ceva nou pentru Craiova. A fost nevoie de timp, să educăm clienții despre ce înseamnă un astfel de magazine, pentru că în momentul în care am apărut, mulți dintre ei nu știau despre tehnicile pentru care comercializam materiale. M-am ocupat de absolut tot, de la numele ales, la produsele selectate, la tehnicile folosite. Au fost foarte multe nopți nedormite. Sunt perfecționistă de felul meu, am vrut să pornesc bine, să nu fiu nevoită să schimb ceva pe parcurs. M-am gândit la magic hobby pentru că de fiecare dată când realizez ceva, la final sunt foarte mulțumită de rezultat. Eu sunt foarte fericită de tot ce reușesc să fac cu mâinile mele, mi se pare că fac o magie. Și cred că oricine face ceva cu pasiune, face ceva magic. M-am gândit că hobbyurile creative sunt magice. Vitrina magazinului spune povestea acestui loc: un colț numai al meu, cu un fotoliu, cu un coș cu fire la picioare, croșetând în liniștea serii… Am vrut ca și clientul care-mi trece pragul să se simtă ca acasă”
a completat tânăra antreprenoare.
A încercat, pe rând, toate hobbyurile creative: tricotat, croșetat, brodat, tehnica șervețelului, modelaj, origami, și a adus în magazin o gamă diversă de materiale din care obiecte unicat să fie create. Alături de acestea, a aprovizionat magazinul și cu cadouri și decorațiuni gata făcute, venind astfel în sprijinul celor care nu se pricep sau nu au timpul necesar pentru a crea singuri daruri.
Primim comenzi pentru diverse ocazii gen botez, tăieri de moț, nunți: tăvițe, perii, oglinzi, pahare, umerașe, cufere pentru bani, cutii pentru cadouri sau amintiri. Avem tot ce este util celor care doresc obiecte personalizate pentru cineva drag, cu anumite mesaje, desene, de o anumită dimensiune. Din păcate, timpul este dușmanul nostru în epoca vitezei. Afacerea noastră este sezonieră, înainte de Crăciun și în martie, de mărțișor, este sezonul nostru cel mai încărcat, pentru că, din fericire, tot mai mulți oameni caută să facă un cadou personalizat, realizat cu mâna lor, celor dragi. Iar craiovenii încep să aprecieze acest lucru. Ne-am bucurat să vedem că inclusiv copiii de la grădinițe au confecționat mărțișoare, fie pentru mămici, fie pentru târgurile caritabile”
a spus Ramona.
“Avem cliente care au suferit anumite pierderi sau trec prin perioade delicate și au venit să-și caute de lucru pentru a uita de durere”
Tehnica decupajului este cea mai apreciată de craioveni, dar și cea mai des aleasă activitate de hobby, de lucru manual. În magazinul Ramonei intră oameni care doresc să învețe, oameni care doresc să își petreacă timpul liber altfel, persoane care trec prin perioade dificile, și-au pierdut oameni dragi.
Vin oameni să ne întrebe cum se face o anumită operațiune. Foarte multe cliente s-au apucat de decupaj din curiozitate văzând lacurile, vopselurile, adezivii. Am câteva modele făcute de mine ca și mostră, să le arăt, și fascinate au avut curaj să se apuce. Avem cliente fidele, care ne trec pragul încă de la deschidere. Au învățat prin multă practică și fac azi niște lucruri extraordinare. Avem cliente care au suferit anumite pierderi sau trec prin perioade delicate și au venit să-și caute de lucru pentru a uita de durere. Noi le-am prezentat toate tehnicile și rezultatele, iar dumnealor au ales. Cele mai multe merg pe decupaj pentru că este o tehnică frumoasă, cu o gamă variată de produse, inclusiv piesele de mobilier pot fi înfrumusețate prin această tehnică. Este o tehnică complexă, accesibilă tuturor. Cel mai surprinzător client al nostru este un băiețel de 9 ani care tricotează mămicii căciuli, poșete, floricele. Este un fenomen și ne minunăm de tot ceea ce realizează”.
“Consider că lucru manual ar trebui reintrodus ca materie de studiu”
Datorită cerințelor clienților, Ramona Mironeasa a ajuns acolo unde este astăzi. S-a perfecționat permanent, iar tot profitul câștigat, l-a reinvestit. A umplut magazinul până la refuz cu tot ce și-au dorit clienții. A pornit la drum singură în această afacere, iar astăzi mai are două colege care o ajută. Îi place să spună că nu vând doar material, vând idei și dau viață poveștilor. Îi implică pe cât posibil în multe din lucrările sale pe cei doi copii ai săi. Fetița este foarte deschisă la lucru manual și foarte talentată, iar băiatului îi place să picteze. Nu vrea să se oprească însă aici. Își dorește ca într-o zi să poată să extindă magazinul Magic Hobby, să poată organiza ateliere de creație pentru cei acre doresc să învețe diferite tehnici.
Consider că lucru manual ar trebui reintrodus ca materie de studiu. Dezvoltă imaginația, creativitatea copiilor! Încă de la deschiderea magazinului, oamenii m-au întrebat de ce nu organizez ateliere de creație… Am nevoie însă de un spațiu mai mare, de echipamente necesare: mese, scaune, pensule, implică un efort financiar. Ar fi foarte important ca oamenii să vadă fiecare tehnică în parte live și nu să învețe după tutorial. Ar fi un loc unde oamenii ar crea împreună. Îmi place să spun că tehnica șervețelului este o fentare a artei. Avem și cliente care duc această tehnică la rang de artă. Chiar fac niște lucrări demne de admirație. Pentru cineva care nu este talentat la pictură, aceasta este modalitatea ideală de a realiza lucrări extraordinare”
a completat Ramona.
Pe Ramona Mironeasa și materialele ei pentru hobby-urile creative minunate le puteți găsi pe Calea București, la nr. 50, bl. A5, între Rotonda și Institut.
Adauga comentariu