Seria evenimentelor dedicate Zilei Olteniei a debutat astăzi, 19 martie, la Teatrul Național Marin Sorescu. Prima zi a fost dedicată expozițiilor de costume populare, dar și a celor de „Uniforme și efecte militare de ieri și de azi….”, expoziției de artă fotografică (poze din primul Război Mondial) și expoziției de postere cu titlul “Craiova în Primul Război Mondial”.
La vernisarea expoziției din Foaierul Teatrului Național Marin Sorescu au participat managerul Ansamblului Folcloric Maria Tănase – Niculina Stoican, directorul Muzeului Olteniei – Florin Ridiche, directorul Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman – Lucian Dindirică, col(r). Mihai Anghel și colecționarul Ciucă Leontin Flavian.
Realizate cu sprijinul instituțiilor din subordinea Primăriei Craiova și a Consiliului Județean Dolj, expozițiile unicat de costume folclorice, uniforme militare, artă fotografică și postere din Craiova primului Război Mondial își vor aștepta vizitatorii în Foaierul Teatrului Național Marin Sorescu până miercuri inclusiv, 21 martie 2018.
Noi suntem inițiatorii acestei expoziții. De la noi a pornit acest impuls și ne bucurăm că s-a ajuns la un asemenea lucru minunat care se întâmplă pentru craioveni și pentru Ziua Olteniei. Ne-am dorit să fim prezenți și fizic și alături de Muzeul Olteniei avem expuse câteva costume pe care colegii mei și-au dorit să le expună. Ne pasă de tot ceea ce ține de patrimoniul cultural al acestei zone”
a spus Niculina Stoican.
Col. Mircea Anghel, din partea fotoclubului Dan Mircea Călinescu, a mărturisit că a adus o expoziție inedită, o serie de fotografii alb-negru realizate în perioada primului război mondial.
Colecția cuprinde aspecte din activitatea militarilor români, transilvăneni, aflați în încorporarea armatei austro-ungare. Sunt români despre care nu s-a vorbit și despre care parcă nu vrea nimeni să vorbească în ziua de azi. Sunt români, ca și noi, care și-au dat viața într-adevăr pentru adversarii noștri, însă sunt români care au participat pe luptele de pe teatrele de operațiuni militare ale Primului Război Mondial. Colecția de fotografii este realizată de un colonel, Septimiu Cuteanu, un bunic al unui bun prieten de-al meu. De la el am preluat fotografiile care sunt realizate pe sticlă, cu format 9 X 12 cm pe care le-am scanat, le-am prelucrat și am realizat această expoziție. Este o expoziție care impresionează nu doar prin ineditul său ci și prin aspectul oamenilor imortalizați în aceste fotografii”.
În Anul Centenarului, un astfel de eveniment are o valoare deosebită. Prezent la evenimentul dedicat Zilei Olteniei, Irinel Cănureci, șeful secției de etnografie a Muzeului Olteniei de la Casa Băniei, a menționat:
Suntem la prima ediție a Zilelor Olteniei și oltenilor de pretutindeni și iată că secția de etnografie pregătește o surpriză care pleacă de la o expoziție de costum și port tradițional popular intitulată Oltenia tradițională. Plecăm de la ceea ce a însemnat costum popular tradițional în Oltenia și am reușit să aducem aici cele mai frumoase costume populare din toate județele Olteniei, cu extensii în toată țara. Craiovenii au încă un prilej să cunoască ceea ce Secția de Etnografie a tezaurizat în peste cinci decenii de activitate de la înființarea Secției de Etnografie”.
Este o înșiruire de activități care vor să arate tuturor românilor ceea ce a însemnat Oltenia în istoria românilor, ce personalități au plecat de pe acest teritoriu dintre Dunăre, Olt și Carpați.
Toate acestea vin în fața craiovenilor pentru a arăta ce tezaure se află în interiorul acestor clădiri. Colegii mei de la Biblioteca județeană Alexandru și Aristia Aman au pregătit o expoziție de afișe cu afișe din cărți, cu fotografii care se află în albume sau la Arhivele Naționale care prezintă campania din Primul Război Mondial, cea de dinainte de Marea Unire. De asemenea, vom susține prezentarea și premiera unui film dedicat preoților care s-au jertfit înainte de Marea Unire pe front și vom organiza câteva conferințe și o lansare de carte dedicată lui Marin Sorescu, realizată de Ion Jianu. Toate acestea sunt făcute pentru a arăta ce a însemnat Oltenia și ce au însemnat oltenii în istoria noastră națională.”,
a spus Lucian Dindirică, director Biblioteca Alexandru și Aristia Aman.
Și expoziția de uniforme militare pe care craiovenii au posibilitatea să o vadă are o valoare deosebită.
Este o expoziție de uniforme militare, începând de la 1912 și până în prezent, o expoziție personală de efecte militare. Uniformele militare sunt etalate într-o ordine cronologică, începând cu Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial și perioadele până în prezent.”
a spus Leontin Flavian Ciucă.
Este primul an în care se organizează acest eveniment, Ziua Olteniei, după ce în 2017 a fost aprobată printr-o hotărâre de guvern instituirea datei de 21 martie drept Ziua Olteniei.
Adauga comentariu