Asociația Studenților Basarabeni din Craiova a organizat astăzi, 27 martie, la împlinirea a 100 de ani de când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, o serie de manifestări culturale. Unirea de la 27 martie 1918 generează ecouri până în prezent.
Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova nu dă uitării acestui episod istoric care ne-a marcat. A elaborat un proiect pe care l-a denumit „100 pentru 100”, în care și-au propus să-și împărtășească dragostea pentru fraţii români, atât prin activităţi culturale, cât şi prin activităţi gastronomice.
Ne-am propus să desfășurăm o serie de activități care să aducă cinste și laudă evenimentului care s-a întâmplat acum 100 de ani. Printre activitățile pe care ni le propunem să le realizăm amintim: o proiecție de film basarabean, o expoziție de fotografie și plantarea a 100 de copaci. Saptămâna trecută a fost una extrem de încărcată pentru noi, în care absolut în fiecare zi am avut evenimente cultural-artistice, cum ar fi 100 de plăcințele, 100 de pahare cu vin, Cupa Unirii etc. Prin acest eveniment încercăm să demonstrăm că aici în Craiova, noi basarabenii nu am venit doar să obținem și să primim ceva. Suntem aici cu o bursă de studiu. Și vrem să dăm ceva înapoi societății de aici. Și de aceea, anul acesta am hotărât să sădim 100 de copaci care să rămână ca amintire pentru frații noștri români. O vorbă din popor spune că în viaţă, omul, trebuie să ridice o casă, să sape o fântână, să facă un copil şi să sădească un copac, iar noi dorim să dăm startul acestui maraton prin sădirea de viaţă pe pământ Oltenesc. Şi până la urmă, ce poate fi mai frumos decât faptul că vom lăsa ceva în urmă?!„
a declarat Liuba Eremia-Preşedinte ASBC.
Marga Bulugean, jurnalist de la Cuvântul Libertății Craiova, susținătoare a comunității de români din Basarabia și Timoc a felicitat studenții basarabeni pentru initiațiativa proiectului 100 pentru 100:
Vreau să mulțumesc invitaților la această manifestare, studenți, elevi, reprezentanți ai administrației locale, dar și liderului românilor din Serbia și tuturor invitaților care azi ne-au onorat cu prezența. Evenimentul este 100% marca studenților basarabeni. Ei au încercat pe parcursul acestei săptămâni să desfășoare o pleiadă de evenimente. Totul se va încheia cu evenimentul plantării celor 100 de copaci”.
Și administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, a felicitat Asociația Studenților Basarabeni pentru toată implicarea de care dau dovadă, dar și pentru că încearcă să aducă o parte din Basarabia în Craiova.
27 martie 1918 – 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în contextul anului centenar. Basarabia este prima dintre fiice care a venit alături de mama Românie, în baza dreptului noroadelor, așa cum scrie în actul de unire, ca fiecare norod în parte să-și hotărască propria soartă. Și s-a decis cu majoritate de voturi ca țara să se unească cu patria mamă ”de azi înainte și pentru totdeauna”. Ori acest lucru nu s-a întâmplat. Un moment nefericit al istoriei României, anul 1940, a făcut ca Prutul să nu fie doar un râu ci să fie și o graniță. Cred că în acești 100 de ani de la Unire au fost mai multe pierderi decât realizări. Ca cetățeni ai patriei mamă România, trebuie să ne gândim ce putem face mai mult pentru Republica Moldova, pentru Basarabia. ”Numele „Basarab” şi „Basarabeni” există cu mult înaintea vremii în care acest pământ devenise românesc; acest nume singur este o istorie întreagă”, așa cum spunea Mihai Eminescu. Trebuie să ne gândim fiecare ce facem pentru Basarabia, dacă este suficient, sau dacă sunt suficiente manifestări de genul acesta, dacă este suficient ce face România”,
a spus Sorin Manda.
Și viceprimarul Stelian Bărăgan, prezent la manifestări a vorbit celor prezenți despre importanța zilei de 27 martie:
Sunt mândru că particip la o acțiune organizată de o asociație studențească, chiar dacă aceasta este din Basarabia. Astăzi marcați un eveniment important – 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Sunt mândru că vă îndepliniți scopul și obiectivele. Am participat la toate evenimentele dumneavoastră și le-am urmărit cu mare atenție. Faceți un lucru frumos și vreau să vă felicit. Sunt mândru că reușim să dezvoltăm împreună cât mai multe evenimente despre România și să nu lăsăm ce este al nostru să se deterioreze. Suntem o țară frumoasă și trebuie să rămânem așa. Trebuie să arătăm celorlalte țări din Uniunea Europeană că România contează. Trebuie să vedem dacă și Republica Moldova va reuși să intre în Uniunea Europeană pentru că acesta este cel mai important deziderat al României pe care împreună trebuie să-l realizăm”.
Adauga comentariu