Oamenii gospodari din mai multe comune din Dolj s-au strâns, marți la prânz, la Casa Unversitarilor din Craiova, pentru a le arăta celor ce le-au călcat pragul „Dolju-n bucate”. Evenimentul, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, se derulează din anul 2014, și are ca scop promovarea identității și tradițiilor prin gastronomie.
Este un proiect care a debutat în 2014 și voi încerca să fiu cât se poate de succintă. El este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, sub autoritatea CJ Dolj și în parteneriat cu Universitatea din Craiova. Suntem la cea de-a treia ediție în această formulă de parteneriat. Implicarea a fost în mod profund din partea Facultăților de Litere și Horticultură (…) Identitatea noastră poate fi scoasă la iveală prin gastronomie. Vorbim despre felurile de mâncare din gospodăria țărănească, din anumite zone, despre reprezentări gastronomice ale unor etnii, despre ceea ce ne leagă pe noi de ideea de identitate și tradiție”
a explicat Amelia Etegan, directorul CJCPC Dolj.
Pe mesele întinse, oamenii gospodari ai locurilor din Dolj în care tradiția cu greu se pierde au așezat bucate de toate felurile. Alături de ei, au pregătit de-ale gurii și studenții, dar și angajații CJCPCT Dolj.
Împreună cu câteva gospodine de la noi din comună, am pregătit mai multe bunătăți. Avem varză călită cu coaste și cu cârnați, salată de vinete cu usturoi, gogonele, pui la cuptor, saramură de pui, pește prăjit, sarmale, orez la cuptor făcut în strachină, cum se făcea pe timpul nostru, sarmale, pâine, turtă în foi, cu brânză. De 4 ani, de când a luat ființă proiectul și de când venim, ne simțim foarte bine și dorim să continuăm, cât se va putea. Asta ajută la cunoașterea locului și eu zic ca lumea să vadă și ceilalți din jur cum era odată, pe vremea bunicii. Există și tineri care sunt foarte interesați de aceste lucruri”
consideră Neluța Mârșanu, gospodină din Bârca.
Am adus toate bunătățile: ciupercuțe umplute cu spanac, ardei umpluți cu dovlecei, cu ceapă, cu ciuperci, un salam de biscuiți, cozonac, ouă roșii, salată de fasole… Noi sperăm ca acest eveniment să ajute la promovarea tradițiilor locale. Din ce am preparat astăzi, nimic nu mi s-a părut foarte greu, pentru că le tot fac de mică”
a spus și Viorica Pena din Calafat.
La eveniment au participat voluntari din comunele Bârca, Dăbuleni, Calafat, Urzicuța, Izvoare, Grecești, Cernătești, Plenița, Mischii, Bratovoiești, dar și reprezentanți ai Asociațiilor Studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură, de la Asociația Studenților Basarabeni din Craiova, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, dar și de la Asociația Vlahilor din Bulgaria. Momente artistice deosebite au fost oferite, în deschiderea evenimentului, de Liviu Olteanu și Aurică Voinescu (Taraful din Grecești), de Ansamblul „Hora Desnățuiului” din Bârca, dar și de către copii de la Parohia „Oota”, îndrumați de pr. Bogdan Trifu.
Adauga comentariu