Peste 100 de călușari din judeţele Dolj și Olt se vor reuni la Craiova în Duminica Rusaliilor, 27 mai 2018, în cadrul evenimentului Alaiul Căluşului Oltenesc, ediţia a XX-a.
Opt cete de călușari din localitățile Coţofenii din Dos (sat Potmelţu), Dăbuleni, Giurgiţa, Goieşti, Sopot (sat Pietroaia), Şimnicu de Sus (sat Leşile), Ciupercenii Noi – Dolj și ceata de la Sârbii – Măgura (din județul Olt), vor putea fi văzute în Piaţa „Mihai Viteazul. Spectacolul călușarilor va începe la ora 9.30, apoi alaiul va porni pe Calea Unirii, spre Parcul „Nicolae Romanescu”, unde vor prezenta dansul lor ritualic, în zona Debarcader.
Alaiul Căluşului Oltenesc este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei şi al Consiliului Local Municipal Craiova.
Căluşul nu este, însă, numai joc şi spectacol, ci şi un ritual magic. Căluşarii au pelin, usturoi şi bâte pentru a alunga spiritele rele şi a purifica sufletul. Ritualul Căluşului românesc a fost inclus, în 2005, în patrimoniul oral şi imaterial al umanităţii al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).
Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.
Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii
De Rusalii se mai leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane. Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se zice că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare. Tot de Rusalii se dansează „Jocul Căluşarilor”. Se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.
În unele zone, femeile fac descântece pentru a alunga Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei. Totodată, se spune că, dacă de Rusalii este timp frumos, toată vara va fi frumoasă şi rodnică.
În sâmbăta Rusaliilor se mai împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru vii. Cuvântul „Rusalii” provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă și fetele împaratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice și seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
Adauga comentariu