SMART Craiova

Wielpütz Automotive la Craiova. O investiție de peste 10 milioane de euro și 500 de locuri de muncă

Lucrările de realizare a primei unități de producție pe noua platformă economică High-Tech Industry Park (HTIP) Craiova au fost lansate joi, în cadrul unui eveniment onorat prin prezența ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

Proiectul aparține companiei germane Wielpütz Automotive, care și-a propus, conform scrisorii de intenție, ca la finele primilor 5 ani să atingă, la Craiova, un volum total al investițiilor de peste 10 milioane de euro și un număr de 500 de angajați.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a evidențiat, în acest context, susținerea și facilitățile de care pot beneficia investitorii care se instalează în România, atât din partea statului, cât și a autorităților locale.

„Este o plăcere deosebită să particip astăzi la evenimentul care marchează începerea construirii unei fabrici într-un parc industrial pe care l-am gândit în direcția unei dezvoltări rapide. Sperăm că, în perioada următoare, vor fi create și alte astfel de platforme economice în Craiova, prin proiecte în care municipalitatea să fie parte.
Compania Wielpütz va fi, probabil, beneficiara unui ajutor de minimis în prima etapă, având în vedere faptul că nivelul investiției este, deocamdată, sub limita de la care pot fi acordate ajutoarele de stat, în valoare de 10 milioane de euro pentru fiecare fabrică înființată, însă nu este exclus ca proiectul dumneavoastră să depășească acest prag în etapa ulterioară.
Veți putea beneficia, cu certitudine, de stimulentele pentru angajarea șomerilor. Ministerul Muncii și Justiției Sociale are deja în derulare demersul privind ucenicia, iar directorul acestei noi fabrici, Dieter Hallabrin, a fost prezent la dezbaterea pe care am organizat-o luna trecută la Craiova, cu participarea angajatorilor și cu primarii din toate localitățile județului Dolj. În acest context, am anunțat faptul că, din finanțarea europeană obținută, statul asigură plata salariului minim pe economie pentru angajarea oricărei persoane necalificate, indiferent de vârstă, dacă angajatorul acceptă ca aceasta să fie formată la locul de muncă, iar la finalul unei perioade cuprinse între 1 și 3 ani să asigure certificarea de ucenic.
Proiectul este aplicabil și în cazul persoanelor cu studii superioare, al stagiarilor, și se află în curs de implementare în România. De altfel, mă bucur să pot spune că județul Dolj are în prezent cel mai mare număr de ucenici în plată.
O altă inițiativă, care urmează să fie expusă în perioada imediat următoare, prevede că, la realizarea unei investiții într-o zonă cu o rată a șomajului peste medie, întreprinzătorul va putea beneficia de ajutor de stat, ceea ce cred că este, iarăși, o veste foarte bună.
Aspectele care conturează profilul atractiv al țării noastre, din perspectiva economică, includ o administrație care manifestă deschidere către investitori, asistența acordată tuturor întreprinzătorilor pentru a parcurge cât mai facil circuitele birocratice, dar și un mediu fiscal prietenos – punct de vedere din care România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană, după Irlanda.
Printre acești factori, unul nu trebuie să se mai regăsească: forța de muncă ieftină. La nivel național, am trecut de la provocarea pe care o reprezenta șomajul la o problemă reală a lipsei forței de muncă. Tocmai de aceea, statul a inițiat o serie de măsuri în acest sens, între care și susținerea financiară pentru orice persoană necalificată care își face ucenicia la locul de muncă. Desigur că așteptările noastre sunt ca salariul minim astfel acordat să fie completat și de investitori cu o sumă de bani, pentru a începe să ne apropiem de media europeană în domeniul salarizării.
În continuare, putem spune că avem cele mai bune facilități fiscale din UE și nu numai. M-am întâlnit cu reprezentanți ai camerelor de comerț din numeroase state și, de fiecare dată când le prezentam avantajele parcurilor industriale din Craiova, rămâneau surprinși: terenuri disponibile pentru închiriere cu 0,1 euro pe metru pătrat, scutire de la plata taxelor pentru construcții și autorizații – numeroase facilități oferite și în viitor de municipalitate.
Doresc să vă asigur că veți avea, și în ceea ce mă privește, un sprijin foarte serios în realizarea investiției pe care ați început-o și pe care am înțeles că veți dori să o extindeți și vă urez mult succes“, a declarat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile a afirmat:
„Astăzi, prima companie demarează construirea unei unități de producție în High-Tech Industry Park. Sperăm ca acest început să fie unul de bun augur și ne bucurăm că ați ales Craiova pentru realizarea investiției dumneavoastră. În ianuarie, atunci când semnam contractul, ne anunțați că în luna mai veți începe lucrările și iată că, patru luni mai târziu, angajamentul este onorat. Este evident, așadar, faptul că reprezentați o companie germană cu o bogată tradiție, de peste 100 de ani, o companie care se remarcă printr-o mare seriozitate.
High-Tech Industry Park a început cu o suprafață de 24 de hectare, pusă la dispoziție de Consiliul Județean Dolj. Vom ajunge în curând la aproape 36 de hectare și îmbucurător este faptul că 83 la sută din terenurile oferite inițial investitorilor sunt deja închiriate.
Sunt 28 de companii care au semnat contracte de închiriere sau de superficie și prima dintre ele începe de astăzi să lucreze la realizarea unei hale de producție. Știu că aveți un proiect de anvergură, că v-ați propus să ajungeți la 500 de angajați după primii 5 ani, iar pentru noi, pentru CJ Dolj, obiectivul principal a fost tocmai de a susține crearea locurilor de muncă. Aproape 1.500 de posturi se estimează, la acest moment, că vor genera investitorii care deja s-au instalat în HTIP, iar alte peste 1.500 au fost create pe parcursul funcționării primei platforme economice, Parcul Industrial Craiova, aflat acum la capacitate maximă și pentru extinderea căruia încercăm să obținem alte 20 de hectare.
Vă aflați în vecinătatea unei investiții emblematice a Consiliului Județean Dolj, Aeroportul Internațional Craiova, un obiectiv pe care l-am revitalizat printr-un proiect de peste 24 de milioane de euro, cu fonduri europene, dar și cu alocări de peste 15 milioane de euro din bugetul propriu al CJ. Știm că acest element al infrastructurii de transport a contat în alegerea dumneavoastră, după cum a contat și faptul că există o cursă aeriană directă către Köln, localitate în vecinătatea căreia se află sediul companiei Wielpütz.
Avem convingerea că relevant a fost, în egală măsură, și faptul că proiectul de realizare a drumului expres Craiova – Pitești se află în faza licitațiilor publice și, imediat după încheierea acestei etape, va începe construirea lui. De asemenea, și compania Ford a anunțat, în urmă cu două zile, extinderea capacităților de producție la Craiova, cu un nou model, și cunoaștem faptul că infrastructura de transport reprezintă o cerință prioritară. Vă doresc mult succes și vă asigur, încă o dată, de întreaga deschidere și susținere din partea Consiliului Județean Dolj”.

La evenimentul organizat pentru a marca începerea lucrărilor de construire a fabricii realizate de Wielpütz Automotive au mai participat primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, alături de viceprimarii Adrian Cosman și Stelian Bărăgan și de administratorul public al municipiului, Sorin Manda, prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, administratorul public al județului Dolj, Cosmin Durle, directorul general al HTIP Craiova, Constantin Mitriță, în timp ce compania germană a fost reprezentantă de Hans Schultes, CEO, și de Dieter Hallabrin, Plant Manager Craiova.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite