SMART Craiova

Trei militari care și-au riscat viața în misiuni internaționale, cetățeni de onoare ai Craiovei

Începând de astăzi, trei militari craioveni care și-au riscat viața în teatrul de operațiuni din Afganistan sau Irak sunt cetățenii de onoare ai Craiovei. Maiorul George Cristian Olteanu, plutonierul Florin-Ionel Murărescu şi caporalul Marius-Bogdan Radu au urcat pe scena Teatrului Național ”Marin Sorescu” în aplauzele sutelor de craioveni prezenți la Ședința Solemnă a Consiliului Local.


Extrem de modești și demni, cei trei militari au urcat rând pe rând pe scenă pentru a-și primi titlul binemeritat. Poveștile lor de viață sunt adevărate lecții demne de urmat, ei sunt eroii noștri, modelele noastre.
În urmă cu șapte ani, maiorul George-Cristian Olteanu s-a aflat alături de camarazii săi de la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Un autovehicul blindat a dus la rănirea lui și a altor trei colegi. A fost diagnosticat cu o fractură la nivelul genunchiului stâng şi cu o alta la nivelul coloanei lombare. A primit pentru curajul de care a dat dovadă în acea misiune numeroase distincții, încununate de alte insigne de onoare pentru activitatea depusă ( Emblema „Onoarea Armatei Române”, Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler şi Titlul onorific de “Militar Veteran” pentru militari, Emblema de merit “În Slujba Păcii”).

Este o deosebită onoare pentru mine să primesc titlul de cetățean de onoare al municipiului Craiova. Primesc această distincție în numele tuturor camarazilor alături de care m-am aflat în multe momente de-a lungul carierei”,

a spus maiorul George-Cristian Olteanu.

Plutonier adjutant Florin-Ionel Murărescu, „Scorpionul negru”, a participat la patru misiuni internaționale atât în Irak, cât și în Afganistan. La fel ca și camarazii săi, Murărescu este un exemplu demn de urmat. În ultima misiune cu Batalionul 20 Infanterie „Dolj” a fost rănit în timp ce execută o misiune de patrulare.

Cu respect și onoare deosebită vă mulțumesc pentru această seară. Sunt extrem de emoționat. Am participat de-a lungul carierei mele militare în patru teatre de operațiuni. Iubesc armata, iubesc haina militară”,

a spus plutonierul.

În aceeași misiune de patrulare a fost rănit și colegul său, caporalul Marius-Bogdan Radu. Amândoi sunt încadraţi în gradul III de invaliditate, iar actele lor de curaj au fost răsplătite cu decoraţii şi premii, iar astăzi cu titlul de Cetățean de onoare.


Primirea acestei înalte distincții mă onorează. Nu mă consider un erou, dar vreau să cred că am luptat în cariera mea militară alături de eroi”,

a spus caporalul.

Nominalizarea militarilor pentru titlul de Cetățean de Onoare a venit din partea Ministerului Apărării Naţionale.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite