Prima ediție a Street Delivery Craiova se va desfășura în această toamnă, între 7 și 9 septembrie. Evenimentul este un manifest urban prin care cetățenii își recuperează spațiul public urban și dezbat idei care pot duce la schimbarea în bine a orașului.
Patricia Ionescu este unul dintre organizatorii Street Delivery Craiova. Tânăra este o actriță activă îndeosebi în zona teatrului independent, interesată de proiecte sociale și, deși nu mai trăiește în Craiova, menține legătura cu viața culturală din acest oraș.
Noi spunem că Street Delivery este un manifest urban. Un eveniment-manifest ce își propune recuperarea spațiului public și mobilarea acestuia de către noi, locuitorii, cu idei frumoase- prin artă, urbanism și activism social. Street Delivery a luat naștere în 2006 la inițiativa Ordinului Arhitecților din România și Fundației Cărturești, iar între timp s-a extins în toată țara și chiar și în afara ei. Concret, în cele trei zile dedicate acestui eveniment, vom opri traficul mașinilor și vom crea zone autonome temprorare prin implicarea comunității locale în activități precum ateliere, conferințe și dezbateri, proiecții de film în aer liber, spectacole de teatru, performance, dans, muzică live, tururi ghidate ale clădirilor de patrimoniu din oraș”
a explicat Patricia Ionescu.
Nevoia unui asemenea eveniment exista de mult, iar el a ajuns să ia naștere în acest an.
Street Delivery devenise deja un eveniment necesar Craiovei. Inițiativa a avut-o Corina Radu care, deși locuiește la mii de km distanță, s-a gândit să facă ceva pentru orașul natal, să se implice în viața cetății și să își folosească experiența căpătată departe de țară, în folosul comunității de aici, din Craiova. Apoi m-am alăturat și eu și alți oameni care cred în importanța acestui eveniment în dezvoltarea orașului și în necesitatea de a fi membri activi ai societății”
a mai povestit tânăra.
Cetățenii care doresc să se implice în proiect, care au idei de activități pentru Street Delivery Craiova, au la dispoziție un apel de proiecte. Chiar dacă nu doresc să participe cu un proiect, ei pot trimite idei și sugestii despre cum le-ar plăcea să fie viața în Craiova și ce s-ar putea face pentru a o schimba.
Apelul la proiecte este, practic, un mod de a invita orice locuitor al urbei să se implice în mod activ- și cât mai creativ- în dezvoltarea smart a orașului. Așteptăm idei ce pot transforma orașul nostru într-un loc mai prietenos, mai viu, mai frumos și, mergând pe principul acesta… Au libertate maximă”.
Tema Street Delivery Craiova din acest an este „Smart Cities?” („Orașe deștepte?” – n.r.). Patricia Ionescu este de părere că niciun oraș din România nu este, în momentul de față, unul smart, dar că se poate ajunge acolo, cu mai multă implicare din partea cetățenilor.
În momentul de față niciun oraș din România nu este un oraș smart. Unele se străduiesc, iar altele sunt departe de a fi. Tocmai de aceea această temă, pentru că ne dorim să căutăm soluții împreună, să începem să conștientizăm cât de importantă este implicarea fiecăruia dintre noi în evoluția comunității din care facem parte. Iată de ce Street Delivery nu este nicidecum un festival, ci un manifest; el vine la pachet cu niște principii foarte solide, crează spațiu de dezbatere, ne face, în fiecare an – indiferent de tema aleasă – să ne punem întrebări, să reflectăm, și are impact asupra societății. Sper ca, ușor, ușor, să învățăm cu toții să avem grijă de orașul nostru, să avem inițiative și să deprindem obiceiul activismului social”
a conchis tânăra.
Street Delivery Craiova va avea loc între 7 și 9 septembrie, pe strada Popa Șapcă din Craiova.
Detalii despre evenimentul de la Craiova puteți găsi pe pagina oficială de Facebook.
Adauga comentariu