Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a prezentat, astăzi, la Craiova, principalele modificări din Legea pensiilor, într-o dezbatere publică găzduită de Centrul Multifuncțional. Proiectul de Lege a intrat în dezbatere publică la data de 9 august.
La eveniment au fost prezenți sute de pensionari, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari, dar și ai sindicatelor, parlamentarii de Dolj Eliza Peța și Radu Preda, precum și reprezentanți ai autorităților locale și ai Casei de Pensii Dolj.
Am avut trei formule de calcul pe care ne-am axat, iar după ce am făcut simularea de calcul pe toate cele trei formule de calcul, am rămas pe una singură, care ni s-a părut că este cea mai acoperitoare. Era singura care reușea să elimine toate dezechilibrele care erau în sistemul de pensii, dezechilibre pe care le cunoașteți foarte bine”
a explicat Lia Olguța Vasilescu.
Proiectul de lege discutat urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuție se egalizează. Modificările din noua Lege se bazează pe patru principii solide, după cum a explicat ministrul Muncii și Justiției Sociale: contributivitate, egalitate, imprescriptibilitate și solidaritate socială.
Timp de un an am făcut simulări pe dosarele pe care le-am avut în urma controlului de instanță, adică pensionarii au dat în judecată Casa de Pensii, iar după aceea noi am recalculat tot pe noua formulă, să vedem dacă ceea ce solicitau dumnealor acolo, în instanță, reușim să corectăm. Și am reușit”
a mai precizat ministrul Muncii și Justiției Sociale.
Legea se va aplica etapizat, până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se va actualiza conform Programului de Guvernare, și anume: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația.
Varianta integrală a proiectului de lege poate fi consultată aici.
Adauga comentariu