SMART Craiova

Noaptea cercetătorilor – un experiment reușit, la Universitatea din Craiova

Mii de copii și tineri au participat vineri seara, 28 septembrie, la evenimentul “Noaptea cercetătorilor”, organizat de Universitatea din Craiova. Super-puterea viziunii în infraroșu, roboței realizați de studenți craioveni manevrați în fața copiilor fascinați, experimente prezentate și explicate pe înțelesul tuturor din diverse domenii au transformat holurile centrului universitar într-un laborator animat.


În holul central al Universității din Craiova au fost prezentate experimente și echipamente care înglobează tehnologie de ultimă generație de Biologie, Chimie, Fizică, Automatică, Inginerie electrică.
A fost prezentat principiul de funcționare al Computer Tomograf-ului pe un echipament didactic, au fost efectuate demonstrații pe un simulator de realizare a planurilor de tratament în afecțiunile oncologice. Cei mici au avut șansa să privească prin microscop și să fie fascinați de diferențele pe care le percep. Experimentele amuzante cu gheața carbonică au încântat pe copii, care au privit uimiți cum câteva cuburi de gheață carbonică care este atât de rece, trece, la presiune normală, direct în stare gazoasă dând naștere la o mulțime de experimente foarte distractive.
Părinții au avut posibilitatea să facă screening vizual și auditiv gratuit copiilor, dar și testări ale celor mici cu specialiști în kinetoterapie.
Cei mai isteți dintre copii au fost invitați la un concurs de cultură generală pe teme legate de științe.


De asemenea, a existat un spațiu destinat oamenilor de știință români care și-au adus contribuția la evoluția științei în țara noastră, dar și în lume.
La evenimentul organizat de Universitatea din Craiova a participat și lui Lars Brink, membru al Comitetului Nobel pentru Fizica, fost președinte al acestui comitet în 2013, membru al Academiei Regale de Științe, prof. emerit la Institutul de Tehnnologie Chalmers din Gothenburg care a susținut o prezentare interactivă : „Alfred Nobel si premiile Nobel. Cum sunt aleși laureații Nobel?”.

Noaptea cercetătorilor este un eveniment amplu care are simultan în aproximativ 300 de oraşe europene pe 28 septembrie, cu scopul de a populariza ştiinţa şi învăţarea distractivă. Organizatorii pregătesc experimente trăsnite, conferințe fascinante, demonstraţii, prezentarea celor mai recente inovații tehnice, precum și concursuri de testare a inspirației și a creativităţii în universul științific.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite