Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân, dar aceste estimări variază de la o țară la alta. O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân. Statisticile realizate în cadrul studiilor privind cancerul la sân arată că la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân.
Acestea nu sunt doar statistici, este realitatea cruntă, realitatea cu care medicii oncologi se lovesc zilnic. 3000 de decese se înregistrează anual din cauza cancerului de sân, 1 din 3 femei moare…Deși se spune că femeile trecute de 40 de ani sunt cele mai expuse pentru apariția acestei boli, din nefericire medicii craioveni au avut paciente chiar și de 19 ani și 23 de ani.
Asociația pentru Educație Creativă și Cercetare Directă a lansat la acest sfârșit de săptămână campania ”ZOR pentru speranță!”, o campanie de prevenire și diagnosticare precoce a cancerului de sân. În cadrul acestei campanii, primul pas a fost făcut: conferința „Soluții științifice avansate de diagnostic, tratament medical și suport social în lupta împotriva cancerului de sân”. O mână de oameni, medici, sociologici, psihologi, asistenți sociali, specialiști medicali au susținut prelegeri. Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie Craiova s-au unit în cadrul acestei campanii. Conferința a avut drept scop cunoașterea cauzelor cancerului de sân, precum și a celor mai avansate modalități de diagnosticare și tratament a acestuia. Rezultatele conferinței vor fi diseminate în spațiul public, în speranța îmbunătățirii educației medicale a populației și a influențării comportamentului femeilor aflate în situație de risc de îmbolnăvire sau afectate deja de către această maladie, pentru a beneficia de analize medicale și tratament adecvate.
Această campanie a luat naștere din campania ”Dăruiește din inima ta”, care a dovedit că puterea comunității este imensă, poate face minuni. Meritul pentru această campanie dedicată prevenirii cancerului de sân este al doctorului Eugen Georgescu, inițiatorul și managerul medical. Este o datorie etico-morală, o datorie față de toate pacientele decedate mult mai devreme din cauza acestei boli”,
a spus lector universitar dr. Constantin Crăițoiu, director executiv al Asociației pentru Educație Creativă și Cercetare Directă.
Fiecare specialist care s-a alăturat acestei campanii a susținut prelegeri pentru a trage un semnal de alarmă despre ce înseamnă cancerul atât pentru pacient, dar și pentru aparținătorii acestuia: „Puterea marketingului social în lupta împotriva cancerului” – Constantin Crăițoiu; „Managementul de diagnostic și tratament chirurgical în cancerul de sân” – Eugen Georgescu, medic primar chirurgie generală Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, șef lucr. dr. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova; „Importanța medicului de familie în depistarea cancerului de sân” – Carmen Adriana Dogaru, șef lucr. dr. la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Președinte Societatea Națională a Medicilor de Familie, filiala Dolj; “Politici sociale destinate prevenirii cancerului de sân. Perspective comparative și exemple europene de bună practică” – Gabriela Motoi, sociolog, lect. univ. dr. la Universitatea din Craiova; „Rolul campaniilor de Responsabilitate Socială pentru educarea populației privind prevenția medicală” – Andreea Mihaela Niță, sociolog, lect. univ. dr. Universitatea din Craiova, președinte ACCES Oltenia; „Rolul asistentului social în echipa multidisciplinară de îngrijire a pacientului oncologic” – Emilia Sorescu, asistent social, lect. univ. dr. la Universitatea din Craiova; „Importanța comunicării diagnosticului oncologic” – Ramona Schenker, psiholog, Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie Craiova. Alături de aceștia au fost și au avut prelegeri: Luana Lascu, medic primar radiologie și imagistică medicală Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, asist. univ. dr. la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova; Mirela Ghiluși, medic primar anatomie patologică Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Claudia Valentina Georgescu, medic primar anatomie patologică Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și Michael Schenker, medic primar oncologie medicală Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie Craiova.
Și cum această campanie se dorește una pe termen lung având drept scop ”salvarea unei vieți”, femeile care au depistat noduli ai sânului sau axilei, pacientele cu traumatisme la nivelul sânului, paciente ale căror rude de gradul I, II sau III au fost diagnosticate cu cancer; cele cu venituri lunare mai mici de 2000 de lei vor fi incluse în proiect. Acestea vor putea fi programate pentru consult, analize și investigații medicale. Pachetul de servicii oferit GRATUIT se stabilește de către coordonator, individualizându-se în funcție de caz.
Adauga comentariu