SMART Craiova

1 Decembrie 2018, o zi istorică pentru români! Craiova celebrează Centenarul

Trăim o zi importantă pentru istoria acestei țări, o zi în care sărbătorim 100 de ani de Românie unită, 100 de ani de Românie modernă! 1 Decembrie 1918 este momentul cheie pentru tot neamul românesc în care provinciile istorice românești au devenit, oficial, un stat unitar și indivizibil.

Temperaturile scăzute din această zi de 1 Decembrie 2018 nu au ținut Craiova în casă. Mii de copii, părinți, bunici au venit în Centrul orașului pentru a sărbători împreună.

Momentul ceremonialului și al paradei militare a fost impresionant ca număr de militari și echipamente, asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria Română, ISU, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală Craiova.
În această zi de 1 Decembrie, craiovenii au avut ocazia să retrăiască momente istorice (o istorie reală, o istorie citită de atât de multe ori în manuale, văzută și simțită pe viu), urmărind parada a peste 600 de militari de la unitățile specifice fiecărui tip de armă din Ministerul Apărării Naționale și din sistemul național de siguranță, dar și defilarea de echipamente de tehnică militară, cu peste 65 de vehicule de la Ministerul Apărării Naționale și celelalte instituții din sistemul național de siguranță. Un moment inedit pentru ceremonialul din Craiova dedicat Zilei Naționale a României l-a constituit defilarea a două plutoane echipate în ținute militare specifice celor două războaie mondiale din secolul XX.

După parada militară a urmat un spectacol artistic realizat de studenți craioveni reuniți de la cinci școli de dans din Craiova, de artiștii de la Ansamblul Folcloric Maria Tănase, corul de copii de la Colegiul Militar Tudor Vladimirescu și artiștii de la Muzica Militară din cadrul Garnizoanei Craiova.

Pe tot parcursul zilei, craiovenii sunt invitați la o serie de manifestații dedicate Centenarului. Astfel, de la ora 13:00 în Sala de Consiliu a Primăriei Craiova va fi difuzat Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani”, o producție Agerpres.

Holul Primăriei Craiova va găzdui expoziția: Poloneze și românce care au schimbat lumea, organizată de Primăria Craiova, cu sprijinul Institutului Polonez și Centrului Cultural Polonez din Craiova. Este vorba despre poveștile fascinante a 34 de poloneze și românce care au avut curajul de-și a schimba propria țară, Europa și lumea.

De la ora 18:00 este programată pe traseul Teatrul Naţional Marin Sorescu – Primăria Craiova, retragerea cu torțe.

De la orele 18.30 la Filarmonica Oltenia “Tot ce-i românesc nu piere”, un spectacol al artistului Tudor Gheorghe.

Tot în această seară, la Sala Polivalentă va avea loc spectacolul extraordinar „Unirea cea Mare”, iar pe scenă vor urca, spre a încânta publicul, Fuego, Dinu Iancu Sălăjanu, Gheorghe Roșoga și Cristina Scarlat, un spectacol de Eugen Doga, eveniment al Operei Române Craiova cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Spectacolul reunește peste 100 de artiști, Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova și este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite