Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat un credit de 15 milioane de dolari Craiovei. Banca va finanţa reabilitarea a 14 clădiri publice şi achiziţionarea a până la 40 de autobuze cu normă de poluare redusă (EURO 6).
Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, împreună cu administratorul public, Sorin Manda, și directorul BERD pentru infrastructură municipală și de mediu, Susan Goeransson, au semnat, marţi, 4 decembrie, la Londra, contractul de împrumut destinat achiziționării de autobuze cu nivel scăzut de emisii și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice.
Reprezentanții primăriei Craiova au precizat că ideea de bază pentru creditul BERD a fost reabilitarea celor două clădiri ale primăriei, sediul central și cel de la Palace.
Având în vedere însă că este vorba de clădiri monumente istorice, cu activitate administrativă sau de învățământ, cum a fost Colegiul Carol I, nu am găsit niciodată axe de proiecte europene. Și dacă la Colegiul Carol I, la Opera Română s-a reușit introducerea pe componenta de program guvernamental de reabilitare, prin reabilitarea celor trei opere din țară, pentru clădiri nu am găsit nici un program. Și atunci am încercat această idee, de a contracta un credit și am avut astfel discuții și cu Banca Europeană de Investiții (BEI), dar și cu BERD. Cu BEI discuțiile s-au terminat foarte rapid, tranșant, iar cei de la BERD ne-au solicitat un timp de gândire pentru a găsi soluții. S-au prezentat la Craiova împreună cu specialiștii lor. S-a găsit astfel această soluție de a face un pachet în care să intre clădirile, în care să intre achiziția a până la 40 de autobuze noi și reabilitarea celor nouă clădiri de școli”,
a declarat Mihail Genoiu.
Este vorba de Școala Generală Sfântul Gheorghe, Grădinița Pinocchio, Grădinița Castelul Fermecat, Grădinița Paradisul Copiilor, Școala Gimnazială Ion Creangă și Colegiul Național Nicolae Titulescu.
În ce privește investiția în mijloace de transport, potrivit autorităților locale acest lucru va contribui la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de dioxid de carbon.
Studiul de trafic pe care îl avem noi stabilește un număr de mijloace de transport, autobuze sau tramvaie, care trebuie achiziționate. Noi aveam undeva în jur de 29 de autobuze Solaris, Euro 5, Euro 6, veneam cu o componentă de 30, 35 de autobuze electrice pe fonduri europene, cu 17 tramvaie și se termină banii. Noi nu puteam cu 64 de autobuze să completăm flota de peste 100 de autobuze noi. Am mai discutat la Londra cu șeful de achiziții care va veni pe 18 decembrie la Craiova pentru a stabili modalitatea de lucru și de achiziții. Primăria Craiova, ca rezultat al acestor investiții, va contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon, îmbunătățind calitatea mediului și a vieții în oraș. Există și un bonus la acest pachet de oraș verde, care ne va pune la dispoziție un studiu cu ce avem de făcut mai departe pentru a transforma Craiova într-un oraș verde“,
a completat primarul Craiovei.
Anterior acestui împrumut, BERD a mai finanţat extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare şi a contribuit la dezvoltarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru zona metropolitană Craiova. Această nouă finanţare face parte din programul BERD Oraşe Verzi, ce se bazează pe experienţa de peste două decenii în proiecte de infrastructură şi de mediu.
Vom investi undeva la 70-80 de milioane de euro în următorii ani în transportul în comun, reabilitarea depoului, a autobazei de autobuze, reabilitarea căii de rulare a tramvaielor care nu a fost reabilitată, reabilitarea stațiilor de redresare, și abia atunci vom putea spune că avem un transport public de calitate. Licitațiile se vor face pe criteriile BERD și se vor face mult mai repede”,
a declarat Sorin Manda.
De când a început activitatea în România, BERD a investit peste 8 miliarde de euro în peste 400 de proiecte în ţară, însă este primul proiect în Europa prin care BERD reabilitează clădiri.
Adauga comentariu