Podul Suspendat din Parcul ”Nicolae Romanescu” închis vizitatorilor în urmă cu peste un an va intra în această săptămână în reabilitare. Investiţia se realizează din bani europeni, iar termenul de execuție este de nouă luni.
Am vrut să marcăm acest moment pentru că este un eveniment deosebit pentru Parcul ”Nicolae Romanescu”. Chiar dacă ordinul de începere a lucrărilor a fost dat încă de luni (25 februarie, n.r.) la Podul Suspendat, iată că acum ne aflăm împreună cu proiectanții, cu constructorul, cu toată echipa care s-a ocupat de acest proiect. Reamintesc faptul că acest pod suspendat nu a putut fi prins în proiectul finanțat pe axa europeană anterioară deoarece era pentru o perioadă de sub cinci ani de la ultima intervenție și conform legislației nu se putea interveni. Lucrul acesta ne-a ajutat până la urmă foarte mult în a reintroduce pe următoarele axele europene proiectul Parcului Romanescu și de a prinde de această dată și Podul Suspendat cu o valoare de aproape 4,3 milioane de lei care cuprinde foarte multe lucrări legate de reconsolidarea și de aducerea la starea inițială”,
a declarat Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.
Cu această ocazie, va fi readusă în bugetul local toată suma neeligibilă cheltuită pe proiectul anterior:
Aici vreau să fac referire la câteva sume foarte importante, să specific faptul că valoarea inițială a proiectului a fost de 47 milioane de lei, acum venim cu o valoare de 54 de milioane de lei care se împarte în felul următor: o cerere de rambursare de 13,96 milioane a și fost aprobată care face compensarea între sumele primite anterior, cu sumele de acum. A doua cerere de 34,7 milioane este în curs de aprobare, a fost depusă toată documentația care reprezintă lucrări achitate de Primăria Craiova, din bugetul primăriei în anii anteriori. Mai rămâne în final o sumă de cinci milioane care reprezintă lucrările legate de pod, la care se adaugă un sistem de numerotare a vizitatorilor. Podul se readuce la frumusețea și la starea lui, dar și faptul că bugetul local este reîntregit”,
a explicat primarul Craiovei.
Arhitecții au dat asigurări că se va respecta proiectul inițial. Astfel, vor fi restaurate toate elementele, podina va fi înlocuită cu una din stejar tratat pentru a nu se degrada foarte repede. Podul a făcut parte din proiectul parcului care a fost premiat la expoziția de la Paris, a fost finalizat în 1903, nu a suferit degradări majore. Pe lângă restaurarea Podului Suspendat, proiectul prevede și montarea unei instalații de iluminat arhitectural și ambiental.
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova se întinde pe o suprafaţă de 90 de hectare şi a fost inagurat în anul 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a prim-ministrului Dimitrie Sturza.
Adauga comentariu