Ziua Olteniei a fost marcată astăzi în Craiova printr-o serie de evenimente cultural-artistice. Evenimentul își propune să evidențieze personalitățile, istoria, tradițiile și tezaurul cultural al regiunii.
Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj au sărbătorit joi, 21 martie, pentru al doilea an consecutiv, Ziua Olteniei, Doljului alăturându-i-se, în acest an, județele Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. Teatrul Național ”Marin Sorescu” a reunit astăzi în sala Amza Pellea pe cei mai iubiți și talentați soliști olteni. În deschiderea evenimentului, pe scenă au urcat Ansamblul Folcloric ”Maria Tănase” și iubiții interpreți Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu și Petrică Mâțu Stoian. Au cântat și au jucat așa cum le place olteanilor în zi de sărbătoare. Și cum valorile românești autentice se regăsesc în zona Olteniei, publicul a avut posibilitatea să îi vadă pe scena teatrului craiovean pe călușarii din Cezieni, dar și pe singura familie de cobzari din România, familia Gaciu (voce și acompaniament cobză).
La spectacolul organizat Zilei Olteniei au participat și artiști ai Filarmonicii „Oltenia”, Operei Române Craiova, Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, Teatrului Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea, Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, Centrului Cultural „Nichita Stănescu” din Mehedinți, Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, dar și artista Emilia Dorobanțu.
Dacă la prima ediție a Zilei Olteniei, ne-am reunit timid, dar pătimaș, pentru a evoca, în An Centenar, patriotismul ce ne curge prin vene, anul acesta fuserăm o țâră mai ambițioși și dădurăm iama în arta, muzica și poezia spiritului oltenesc. Pentru al doilea an consecutiv, Ziua Olteniei este marcată la Craiova printr-un eveniment original, care scoate în evidență personalități, istorie, tradiții și tezaurul cultural al regiunii, alături de oameni speciali.
Ne bucurăm să avem alături reprezentanți din fiecare județ al regiunii și îi salutăm cu această ocazie pe toți invitații și partenerii noștri care au dorit să vadă cu ochii lor cum știu oltenii să facă împreună lucruri minunate. Fiindcă Oltenia nu înseamnă doar istorie, personalități marcante, tradiții unice și peisaje frumoase. Oltenia și spiritu-i aprig înseamnă, de fapt, oameni speciali. Oameni iubitori, inteligenți, creativi, ambițioși, sociabili, dar mai ales mândri de locul unde s-au născut. Oltenii sunt cei care pun tot sufletul atunci când întreprind o anume activitate. O fac cu patimă. Și chiar dacă ceea ce fac este ceva minor, ei îi acordă o importanţă maximă. Așa s-a întâmplat și acum”,
a spus Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.
Ziua Olteniei este sărbătorită la data de 21 martie, fiind instituită prin Legea nr. 65/2017.
În expunerea de motive a inițiativei legislative se face referire la bogatul trecut istoric al Olteniei, marcându-se printre altele momentul primei revoluții moderne, Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.
Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în București ținând în mână o pâine mare, semn al păcii și al belșugului. Așadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în București și coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei”,
se arată în expunerea de motive.
Adauga comentariu