SMART Craiova

”Leave no one behind”! Este mesajul tinerilor cu Sindrom Down

Astăzi, 21 martie, data la care se marchează anual Ziua mondială a sindromului Down, Asociația Langdon Oltenia – Centrul Educațional „Teodora” și Universitatea din Craiova organizează, pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, evenimentul: LEAVE NO ONE BEHIND/NU LĂSA PE NIMENI ÎN URMĂ!

Evenimentul aduce în atenția comunității din Craiova, abilitățile adulților cu sindrom Down pentru a clarifica faptul că nimeni nu ar trebui lăsat în urmă. Împreună putem face lumea să vorbească despre această categorie de populație. Acțiunile din Craiova cuprind două etape: ”Cetățean ca tine” – un flash mob prezentat de 150 de persoane, tineri cu sindrom Down din Băilești, Craiova și București, studenți și profesori voluntari din cadrul Universității din Craiova, părinți și prieteni și ”Nu lăsa pe nimeni în urmă!”, eveniment ce cuprinde: lecție deschisă de tango, la care sunt invitați să participe toți cei care doresc să interacționeze cu tinerii cu sindrom Down; jocuri sportive incluzive; festivitatea de premierea participanților cu sindrom Down.

Craiovenii sunt invitați să contribuie cu valoarea unui tricou, şepci sau cafele la susținerea activităților organizate de ALDO-CET în beneficiul persoanelor cu sindrom Down. Cu banii colectați, organizatorii intenționează să organizeze o tabără pentru 12 adulți cu sindrom Down.

Evenimentul se bucură de sprijinul următorilor colaboratori: Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova, Asociația PROEFS, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, Asociația pentru Cultură și Tango, Clubul de Dans Sportiv Viva Dance, Prokinetic Craiova; Școala Gimnazială Terraveda Craiova; Asociația Sindrom Down București, Asociația Down Plus București, Asociația Be a Butterfly București, Asociația Hoffnung București, Asociația Angels Down Friends București; Asociația Infantia București.

Evenimentul face parte din campania mondială LEAVE NO ONE BEHIND, inițiată de Down Syndrome Internațional. Mai multe informații puteți afla accesând:
www.worlddownsyndromeday2.org

Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă arată că „nimeni nu va fi lăsat în urmă”. Campania este dedicată informării și conștientizării importanței pentru persoanele cu sindrom Down ca politicile guvernamentale să includă în programele lor protecția, incluziunea, egalitatea, respectul acordat la toate nivelurile societății.

Potrivit Națiunilor Unite, incindența sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuți vii la nivel mondial. În fiecare an, aproximativ 3.000 până la 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.

Sindromul Down este o problemă genetică provocată de materialul suplimentar din cromozomul 21, o persoană cu sindrom Down are suplimentar o copie a întregului sau numai a unei părți a cromozomului 21, ceea ce provoacă dizabilitate intelectuală și fizică, precum și problemele medicale asociate. Este universal prezent în toate națiile, genurile și mediile socio-economice.

„Sindrom” reprezintă o suită de semne şi caracteristici, iar „Down” provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar (21) să fie descoperit.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite