SMART Craiova

Craiovenii așteptați la Alaiul Călușului Oltenesc, ediţia a XXI-a

Peste 120 de călușari din judeţele Dolj, Olt și Vâlcea se vor reuni duminică, 16 iunie, în Piaţa Mihai Viteazul, la ora 9:30, pentru tradiționala horă în care se prind alături de craiovenii dornici să-i întâlnească în fiecare an.

Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Municipal Craiova organizează în Duminica Rusaliilor, 16 iunie 2019, începând cu ora 9:30, Alaiul Căluşului Oltenesc – ediţia a XXI – a.

La ora 10:30, călușarii vor porni în alai pe strada Unirii spre Parcul Nicolae Romanescu, unde vor face dovada măiestriei dansului lor ritualic, în zona Debarcader.

Vor participa cetele de căluşari din localitățile doljene: Ciupercenii Noi, Coţofenii din Dos (sat Potmelţu), Dăbuleni, Giurgiţa, Goieşti, Sopot (sat Pietroaia), Şimnicu de Sus (sat Leşile), precum și ceata din comuna Frâncești – județul Vâlcea și cea a Ansamblului folcloric Romanați, Caracal – județul Olt.

Căluşarii joacă în zilele de la înălţare până la Rusalii; în acest timp ei cutreieră toate satele şi oraşele, pururi jucând şi săltând, şi în tot timpul nu se culcă să doarmă într-alt loc, decât sub acoperişul bisericilor, căci, dacă s-ar culca într-alt loc i-ar munci strigoaicele, sau, cum le zic ei, Frumoasele(…). Căluşarii trebuie să fie primiţi în toate casele deoarece se crede, că de dînşii fug Dînsele şi Ielele, care fac rău go¬spodarilor, pocesc şi fură copiii. După terminarea jocurilor, sfarmă obiectele sau insigniile lor (iepurele, beţele şi biciul), le îngroapă, și fug fără să se uite înapoi, ca să nu-i pocească Rusaliile.“

T. Pamfile, „Sărbătorile la români“.

Dansul Căluşului a fost inclus în anul 2005 în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.

1 comentariu

  • CALUSUL nu este doar un joc traditional din Romania
    .El imbina maiastru talentul de buni dansatori al calusarilor cu practici pagane si cu valente mistice dar si cu luatul peste picior al celor care nu se poarta cumsecade in comunitate.Alaturi de Ciuleandra este cel mai plin de enigme joc romanesc.Sa il pastram si sa il promovam ca pe un brand romanesc!

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?