SMART Craiova

Din New York sau Paris cu ultimele tendințe în design interior, pentru craioveni. Anca Irina Oprea: ”Tot ce am realizat a fost prin muncă, pasiune pentru frumos și respect pentru trecut”

AIO Living. Anca Irina Oprea. O poveste despre frumusețea spațiilor de locuit, dar și a locurilor în care mergem: restaurante, cluburi. Ea este cea care dă și acea pată de culoare spațiilor deschise, gen ”street delivery”. Prin talent, ambiție, studiu, work-shopuri naționale și internaționale. Design interior, universitatea de arhitectură. Craiova este orașul tinerilor talentați, capabili să transforme un spațiu banal în unul de vis oferind clienților savoarea elementelor stilistice contemporane sau retro, într-un mod cât mai autentic, cât mai sensibil, natural pentru a crea acel cămin de locuit în care să se simtă bine.

”Pasiunea este umanitatea universală. Fără ea religia, istoria, romantismul şi arta ar fi inutile” (Honore de Balzac)


Am găsit-o pe Anca alături de echipa sa într-un spațiu superb, amenajat pe două nivele, undeva în centrul Craiovei (vis-a-vis de Teatrul Național). Acolo se întâmplă aproape tot din ceea ce înseamnă AIO Living: spațiu de lucru, locul în care își primesc clienții. Fiecare colțișor este amenajat aparte pentru ca cei care le trec pragul să găsească ceea ce au nevoie: zeci de cataloage, broșuri, mostre de materiale (parchet, perdele, draperii, ceramică, tapet), lucruri minunate pe care le-a adus la Craiova pentru a le arăta celor dornici să își transforme casa, biroul, cafeneaua într-un spațiu de vis așa cum poate găsești doar în New York, Paris, Milano, orașe cu tradiție și istorie în arta designului.
Deși povestea AIO a început în urmă cu doar trei ani, Anca lucrează din anul doi de facultate.
A absolvit Colegiul Național Carol I, secția matematică-informatică, fapt ce i-a prins foarte bine pentru ceea ce a urmat: Design Interior, Arhitectură de Interior la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”.

Îmi amintesc că eram atât de pasionată de amenajări, de design, de pictură, încât în clasa a VIII-a, la serbarea de sfârșit de an, am recitat nu întâmplător poezia Vreau să devin arhitect. De mică am fost pasionată de desen, am participat la olimpiade de desen și am câștigat concursuri internaționale în China, Macedonia. Am avut norocul să am o profesoară extrem de pasionată la desen care a văzut în mine talent, dăruire, viziune. Doamna Cornelia Petrescu este cea căreia îi mulțumesc, pe care după ani, am invitat-o aici, la AIO Living. A fost uimită de ceea ce am reușit să fac și să activez. Dumneaei mi-a dezvoltat și mai mult simțul estetic, pasiunea pentru frumos, m-a învățat mult din ceea ce știu. Aveam un talent nativ, de care nu știam. Talentul meu pentru artă cred că este oarecum moștenit de la bunici. Bunicul este tâmplar, bunica a fost croitoreasă, am crescut, am copilărit în atelier de tâmplărie. Îmi amintesc că îmi construiam de mică cutiuțe de lemn și tot felul de decorațiuni, le-aș numi acum. Cred că acest lucru m-a ajutat enorm, dar și talentul la desen”,

a povestit Anca Oprea.

Păstrează și astăzi obiecte realizate în atelierul de tâmplărie al bunicului, un suport de brățări și inele, făcut cu dalta bunicului ei, inspirat din Coloana lui Brâncuși.
Bunicii au fost extrem de încântați de drumul pe care Anca a pornit, deși la început nu și-au dat seama foarte bine ce înseamnă design de interior. Au fost plăcut impresionați după ce a început să activeze, atunci și-au dat seama că nepoata lor are un viitor în această profesie.
Nu este deloc simplu să îți lași practic casa, spațiul în care activează afacerea pe mâna unor tineri. Primează însă când luăm această decizie educația acelor tineri în domeniu, portofoliul lor, recomandările primite.
În anul doi de facultate, prima lucrare a Ancăi a fost o cafenea în Dorobanți. Atunci era acel ”boom” al cafenelelor, acel moment când se deschideau și se amenajau ”altfel” decât tot ceea ce exista.

Aveam nevoie să mă întâlnesc cu un producător de tapet în acea cafenea și am fost atât de fascinată de tot ce îmi arăta, făceam schițe, desenam. Acel patron a observat pasiunea mea, încât nu a rezistat, a venit la mine și mi-a propus mă ocup și de amenajarea cafenelei lui. Apoi, în anul IV de facultate amenajam un club în Craiova. Am fost recomandată pentru această lucrare. Tot ce am realizat a fost prin muncă, dorința de a mă face cunoscută, pasiune pentru frumos și respect pentru trecut. Au început apoi o serie de lucrări înlănțuite. Au urmat magazinele POEMA pe care le-am amenajat în toată țara, am lucrat pentru amenajarea hotelului Beharca, Spendid, zone rezidențiale, apartamente”,

a completat Anca.

Nu este ușor să satisfaci dorințele clientului. Și Anca știe acest lucru. Tocmai din acest motiv încearcă să îi ofere ultimele tendințe celui cu care discută, modele, texturi. Și cum suntem într-un moment de globalizare, și cum în orice domeniu se întâmplă acest lucru, având acces la internet, liberă circulație, indiferent dacă suntem în Craiova sau în Paris, Milano, București, New York, Anca, la fel ca și clienții ei, aleg lucrurile care le plac, nu se limitează la ce se întâmplă pe plan local, ci se adaptează la ce se întâmplă direct afară.
Pentru amenajarea unui apartament, a unui hotel, a oricărui spațiu până la urmă, Anca știe că ea și echipa ei trebuie să se sincronizeze cu clienții, să existe chimie, altfel nu pot colabora. Știe că pot exista situații când acea sincronizare să nu existe. Și mai știe că indiferent de decizia pe care o ia clientul, ea trebuie să se concentreze pe găsirea relației dintre ea și beneficiar, să înțeleagă foarte bine nevoile acestuia. Ce-și dorește, ce-i place, limbajul comun. Prin imagini, poze, prin exemple de culori, materiale, texturi:

Este foarte important ca eu să creez ceva frumos, doar pentru el. La spațiile rezidențiale pe lângă faptul că totul trebuie să fie frumos, senzațional, să arate foarte bine pentru mine ca arhitect, este important ca fiecare client să fie mulțumit, să se simtă confortabil. Degeaba îi pun eu un corp de iluminat care poate pentru mine este un master piece, dacă pentru el nu reprezintă nimic”.

Printre alte proiecte în care se implicată, în acest moment, Anca lucrează și la un proiect cu Leroy Merlin, pentru care a fost aleasă designer național. A trebuit să parcurgă niște etape importante: să studieze foarte mult stilurile în design, să facă un mic istoric al designului interior.

Sunt a doua sau a treia generație care a terminat facultatea de design interior, ceea ce fac eu este extrem de recent. Noi ca popor nu avem foarte multă cultură în acest domeniu, nu știm neapărat cum să abordăm designerul, la ce să ne așteptăm de la el. Nu este ca în Italia, ca în Franța unde se întâmplă de atâta timp. Noi suntem pionieri. Designerii din Franța au anumite produse și stiluri despre care ei cred că se pot implementa la nivel global și în Brazilia și în Franța și în România și în America. Ceea ce nu este corect și și-au dat seama de acest lucru pentru că piețele sunt diferite. Piața din România este ușor influențată de ce se întâmplă în est, avem cu totul altă gândire față de francezi. Și atunci au nevoie de un intermediar, de un designer, care să facă legătura între Franța și România, să studieze piața din România și să poată să influențeze de exemplu colecțiile de produse care vor fi, la care lucrăm pentru anii 2020-2021 în magazinele Leroy Merlin. Și toate aceste selecții de produse sunt trecute prin filtrul meu”,

a explicat designerul.

În plus, decorațiunile, draperiile, tapetul, vor fi expuse ca în niște vitrine în magazinele Leroy Merlin. Șapte vitrine, fiecare realizată conform unui stil: modern, clasic, natural, tropical, stil pentru copii, toate făcute după designul Ancăi cu produse din Leroy Merlin. Aceste vitrine vor fi disponibile în toate magazinele din țară, de la care oamenii se pot inspira. Va fi astfel simplu pentru un client care nu apelează direct la un designer să asocieze tapetul cu corpurile de iluminat, cu draperia, decorațiunile pentru stilul pe care îl alege. Toate aceste vitrine sunt realizate după stilurile pe care le-a învățat, adaptate pieței din România.
Și pentru că AIO Living este în top, Anca alege colaboratori de top, producători remarcabili pe plan internațional. Teoretic în AIO Living se întâmplă două lucruri: partea de prezentare, dar și partea de vânzare, comerț. Majoritatea furnizorilor sunt aleși de la târgurile și prezentările la care echipa AIO merge. La unii dintre furnizori, AIO are exclusivitate în România. Și pentru că Anca ține la tot ce înseamnă românesc, colaborează cu foarte mulți români extrem de talentați, un exemplu în acest sens: furnizori români de tapet pe care i-a întâlnit în afara graniței și care lucrează foarte mult pentru orașe occidentale. Tapetul lor este operă de artă.

Produc tapet și decorațiuni de interior, piese de mobilier, iar abordarea lor este extrem de interesantă. Tot ceea ce produc ei sunt made in România 100%, însă livrează în afară. În 2017-2018 am avut cele mai mari vânzări în Craiova, pentru că i-am propus și foarte mult și pentru că oamenii au descoperit lucruri senzaționale făcute de români. Fiecare proiect este important pentru mine, încerc să creez dinamicitate în locuință, într-un stil clasic inserez piese de mobilier moderne și invers. Țin foarte mult să folosim piese originale, nu trebuie neapărat să folosim corpuri de iluminat cu mii de euro, ci piese ieftine care pot fi accesate, dar care nu sunt copii. Prefer să nu recurg la copii din magazine de market, ci să aleg piese unicat. Restaurantul Nobel, din Craiova, de exemplu, poartă amprenta mea. Creează o atmosferă aparte cu flori și materiale deosebite. Este un proiect în care am reușit cu un buget minim să obțin maximum de efect și confort… Proiectul de design interior începe de la compartimentările de interior, circuitul în acel spațiu, pentru ca spațiul să fie bine fluidizat. La Nobel am folosit tapetul de care vă spuneam, produs românesc, pe cel cu lobsteri, pentru că Adi Voica iubește acel stil de preparat. În baie, am păstrat gresia veche existentă în imobil pentru că oferea o fărâmă din trecutul frumos al casei”,

a spus craioveanca.

AIO Living ajută clientul ca întreg spațiul de interior să fie foarte bine configurat, perfect compartimentat. De exemplu într-un apartament este foarte important ca zonele de zi să fie delimitate de zonele de noapte. La fel și într-un un restaurant, este important ca zonele să fie bine gândite și trasate încă de la început, circuitele sunt esențiale:

Este mult mai greu să amenajezi o casă deja compartimentată. De exemplu, o mare problemă o ridică rețelele electrice care de multe ori sunt deja trasate și în majoritatea cazurilor nu corespund cu viitoarea amenajare. În dormitor, de exemplu nu trebuie să ai un singur corp de iluminat care să fie în plafon. Prizele de la noptierele patului nu trebuie să fie la o înălțime de 30 cm ci trebuie să fie la o înălțime de 70 cm. Și toate acestea nu se întâmplă doar în spațiile de locuit, ci și în toate complexele care se construiesc în momentul de față și care nu se construiesc corect. Ajungem pe șantier, totul arată foarte rău și în acel moment toată munca cade pe noi. Pentru că trebuie să modificăm rețeaua electrică pentru a respecta design-ul propus clientului. Din fericire, mulți dezvoltatori imobiliari care construiesc în acest moment în Craiova apelează la designeri. Avem spații, avem apartamente în care lucrăm. Chiar acum vin de pe un șantier de apartamente unde am fost la o verificare pentru a ne asigura că proiectul nostru va corespunde și în realitate. Noi nu prezentăm doar niște imagini frumos realizate, niște randări și atât. Ne asigurăm că aceste randări se pot transpune în realitate”.

Multe din construcțiile noi de apartamente sunt foarte bine gândite, arată foarte bine, susține Anca. Arhitectura exterioară arată senzațional, spațiile sunt frumos gândite și realizate, sunt mici detalii care pentru persoanele care nu sunt în domeniu nu reprezintă mare lucru. Însă ele fac diferența. Pentru că sunt lucruri care ulterior ajută foarte mult în exploatarea unui spațiu.
Pasionată de tot ce înseamnă modern, în tendințe, Anca iubește însă foarte mult și tot ceea ce este autentic, vechi. Casele vechi ale Craiovei. Ține foarte mult la istoria pe care o are un oraș și crede că acest lucru conferă identitate.

Este necesar să conservăm istoria noastră, acel ceva care ne-a format. Din păcate se demolează prea mult în Craiova. În special pentru a construi apartamente cu trei metri pătrați de baie… Mă bucur însă când întâlnesc oameni deosebiți care țin la arhitectura veche, la istorie. Lucrăm acum la un proiect foarte frumos, la o grădiniță care este într-o casă veche a Craiovei. O casă care era împodobită cu picturi foarte frumoase, cu peisaje, cu fructe – când am intrat acolo am spus că trebuie păstrat tot ce este acolo. Și din această cauză este un proiect dificil pentru că având destinația de grădiniță trebuie să facem spațiul atractiv pentru copii. Pentru noi clientul final nu este cel care plătește la final lucrarea, ci sunt acei copii care se vor dezvolta în acel spațiu. Am apelat la specialiști în domeniul restaurării picturilor, am chemat specialiști în restaurări. Din păcate acelea nu erau cele originale ale casei și a trebuit să intervenim. În schimb, fiecare cameră din acea grădiniță avea povestea ei. Una era cu peisaje din natură, alta era cu fructe, altă cameră avea o altă temă. Am păstrat tematică și de exemplu în camera cu fructe am făcut niște fructe suspendate din tavan. Am păstrat povestea fiecărei camere însă altfel”.

Asta înseamnă să apelăm la un designer. Să realizăm că toate spațiile au legătură și este vorba până la urmă de un stil unitar.

Anca acceptă provocările, tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sa și a echipei sale. Tineri gata să facă față oricărei cerințe, contra-cronometru, iar produsul finit este mult peste cel comandat.
O dovadă în acest sens este și conceptul de Street Delivery, un proiect pe care îl știe de când era studentă. I-a plăcut foarte mult ideea de a elimina mașinile de pe stradă și de a reda strada oamenilor pentru a ne bucura de zone pietonale.

Am aflat despre organizarea acestui eveniment în Craiova cu circa trei săptămâni înainte. Echipa de la Street Delivery Craiova a venit la mine, avea nevoie de amenajări. Fiind foarte deschiși și datorită faptului că ne-am dorit ceva frumos pentru Craiova, am acceptat această invitație de a amenaja spațiul. Ca și echipă suntem foarte energici și pozitivi și ne place să ne simțim bine împreună. Într-un timp scurt, am realizat ceva foarte frumos, inclusiv acele ghirlande cu ațe colorate au fost făcute de noi împreună cu ajutorul voluntarilor, o parte în curtea Liceului de Artă Marin Sorescu, o parte aici în birou. Organizatorii au fost foarte impresionați de tot ceea ce am reușit să facem încât am primit invitația de a-i ajuta să redecoreze spațiile și la Street Delivery București. Ne-au propus să creăm anumite spații pe care apoi să le poată muta și la celelalte ediții, din Iași, din Cluj”,

a spus creatoarea AIO Living.


Este mândră că este craioveancă, mândră de cultura orașului, de arhitectură, de oamenii minunați ai acestui loc. Peste tot unde merge menționează locul de unde vine, nu orașul provincial, ci Craiova, orașul minunat, într-o continuă dezvoltare. Călătorește mult, îmbină astfel utilul cu plăcutul. Participă la numeroase târguri de profil din întreaga lume, se perfecționează, învață, își face prieteni la fel de talentați:

După ce termin munca mă bucur de orașele respective, de ce se întâmplă acolo. Îmi place foarte mult să intru în contact cu cât mai multe persoane și să nu mă limitez la nivel de Craiova și să mă ”updatez” cu tot ce văd acolo, în centre importante. Călătoresc destul de mult cu prieteni, cu oameni dragi mie. Un alt lucru care-mi place dar pe care nu l-am făcut în ultima vreme este relația cu natura, cu spațiul verde, cu statul la cort. Sunt pasionată de sporturi, îmi place să merg cu bicicleta. Îmi iau energia de care am nevoie și fac planuri de viitor. Ca în orice afacere care se dezvoltă, consider că AIO Living poate fi dezvoltată mult mai mult de atât. Să încercăm să fim mult mai vizibili. Vreau să participăm mult mai mult la concursuri. De asemenea, să începem să ieșim mult mai mult cu lucrările noastre în afara Craiovei și nu să rămânem doar pe plan local.”.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite