Minoritățile naționale și-au dat întâlnire în aceste zile în Piața Cetății din Sighișoara. Muzică, dans, port autentic, tradiții, un mix de frumusețe, de cultură, de originalitate într-un loc de o frumusețe aparte. Asociația Macedonenilor din România participă și în acest an la Festivalul Intercultural Sighișoara ProEtnica, ediţia a XVII-a.
Asociația Macedonenilor din România a încântat sutele de turiști prezenți la festival cu ansamblul ”Sonțe – Soarele”, cu dansuri și melodii tradiționale culese din zona Olteniei (Craiova, Băilești, Urzicuța). Ropote de aplauze, iar la final o horă mare în Piața Cetății. Aproximativ 45 de minute în fiecare zi din festival în care macedonenii au arătat tuturor celor prezenți că au un trecut frumos, o istorie la fel de frumoasă, tradiții, obiceiuri și costume populare aparte, port autentic realizat cu migală, ciorapi croșetați cu măiestrie de femeile macedonene din Băilești.
45 de minute, în fiecare zi, dedicate fiecărei minorități.
”În fiecare an, Asociația Macedonenilor din România este prezentă la Festivalul Intercultural Sighișoara ProEtnica cu acest ansamblu extarordinar, Sonțe (Soare), care interpretează cântece și oferă o demonstrație aparte de dansuri macedonene. Repertoriul a fost ales cu grijă și este o demonstrație a obiceiurilor, tradițiilor și cântului atât de frumos specific macedonenilor. De asemenea, îi invităm pe toți cei care vor vizita Sighișoara în aceste zile să vină în Piața Cetății, la Turnul Fierarilor, să vadă expoziția doamnei Dumitrescu Ștefania Mirela, artist plastic, membră a Asociatiei Macedonenilor din România, care în lucrările sale prezintă meșteșuguri macedonene. Fiecare moment artistic din cadrul festivalului este special, fiecare minoritate are atât de multe de arătat, iar faptul că acest act cultural se întâmplă într-un singur loc este impresionant”,
a spus Venera Popescu, deputat (Organizația minorităților naționale: Asociația Macedonenilor din România).
Scena principală din Piaţa Cetăţii este animată în aceste zile de peste 50 de ansambluri aparţinând tuturor minorităţilor naţionale din România. Momente artistice de dans şi muzică inedite, momente care unesc mai bine ca orice minoritățile naționale și care demonstrează că actul cultural este o limbă comună pentru toți. Pe scenă au urcat încă din prima seară toate cele 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale de pe teritoriul ţării: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, evrei, germani, greci, cehi, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, ruteni, romi, ruşi lipoveni, sârbi, slovaci, turci, tătari, ucraineni.
12 ore pe zi cu muzică, dans și completate de programe dedicate teatrului, dar și expoziţii ale artiştilor contemporani aparţinând minorităţilor.
Piaţa Muzeului din Sighişoara este până luni, 26 august, locul de amplasare a standurilor de carte, de prezentare a comunităţilor etnice sau a tradiţiilor meşteşugăreşti.
Nu lipsesc nici recitalele unor interpreți celebri: seara de 22 august, încheiată cu un recital susţinut de Ionuţ Galani, iar sâmbătă seara un concert susținut de Bucharest Klezmer Band împreună cu Maia Morgenstern.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de parteneri cu aport financiar, precum şi de Guvern, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de finanţator. De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutului Cultural Român, Municipiului Sighişoara, Institutului pentru Relaţii externe din Stuttgart (Institut fur Auslandsbeziehungen Stuttgart).
Adauga comentariu