Campionatul Național de Super Rally 2019. Craiova. Zeci de mașini turate, zeci de piloți transfigurați. Echipa Smart Craiova a stat de vorbă cu trei dintre piloții participanți la acest campionat: Antonia Tănasie, singura prezență feminină, pilot, din acest an, craioveanul Emanuel Năstasa și celebrul pilot de raliuri, Titi Aur. Adrenalină, disciplină, pasiune, un sport costisitor, dar extrem de frumos.
Ziua de sâmbătă a demarat cu patru sesiuni de calificări, sesiuni în urma cărora se vor stabili clasamentele pe grupe și în urma cărora primii 12 clasați vor merge mai departe în finale. Aceștia se vor duela în alte patru manșe, pentru a determina cine va fi, în 2019, câștigătorul Trofeului Craiova Super Rally.
Am întâlnit-o pe Antonia Tănasie imediat după cursa pe care a avut-o în cadrul campionatului. A pilotat un Renault Clio, cu motor de 2000, mașină din 2001.
”Pasiunea o am de doar doi ani și jumătate. Eram în momentul în care simțeam că am nevoie de altceva, de ceva nou, ceva care să îmi dea putere, încredere, ceva la care visam de foarte mult timp. Este ceva de nedescris, senzațiile sunt minunate. Le recomand tuturor fetelor să încerce măcar acest sport. Când sunt într-o astfel de cursă nu cred că am timp să simt ceva, îmi dau seama după…Este vorba de adrenalină, în timpul cursei vezi doar traseele, nimic, nimic altceva. Noi fetele am fost primite extraordinar de bărbați, nu există discriminări. Ne-au văzut de la egal la egal.Sperăm să avem și performanță. Este o pasiune extrem de costisitoare, avem nevoie de susține financiară”,
Antonia Tănasie, din Brașov.
Emanuel Năstasa este craiovean. Este pasionat de mașini, chiar din clipa în care a obținut permisul de conducere:
”A fost ca un bonus mai ales datorită anturajului, pentru că toți erau pasionați de mașini, în jurul meu. Astăzi concurez cu noul Ford Puma, pentru că mai am un Ford, însă astăzi este o etapă de test pentru această mașină. Traseul față de anul trecut s-a modificat puțin, cred că avantajează un pic mașinile mai docile. Ca în orice sport, când este vorba de pasiune, poate să fie foarte costisitor și extraordinar de ieftin, depinde la ce nivel vrei să concurezi. Când pilotez, mie îmi place să spun că noi piloții ne asemănăm cu călugării Shaolini, nu se mai întâmplă nimic altceva în rest, suntem doar noi și mașina. Atât. Nu mai contează nimic altceva”.
La Craiova, la Campionatul Național de Super Rally l-am întâlnit și pe celebrul pilot, Titi Aur. Vine cu plăcere la Craiova, ori de câte ori are ocazia, iubește acest oraș, iubește oamenii acestui loc și dragostea lor pentru sporturi.
”A pilota înseamnă plăcerea de a te da cu mașina, de a controla mașina, de a face performanță. Este bucuria de a stăpâni mașina. La mine este o pasiune încă din copilărie pentru mașini. În timpul cursei suntem transfigurați noi, piloții. Un pilot de curse când merge pe stradă merge ca un om normal, cuminte, frânează cu piciorul drept și își face treaba ca orice șofer, când urcă în mașina de curse se comută automat cipul, se duce automat piciorul stâng pe frână, mâna, piciorul, totul lucrează pentru curse, și intră, parcă, într-o semi-transă și nu vede decât drumul, nu știe ce se întâmplă în exteriorul drumului, nu știe dacă erau spectatori sau nu erau, dacă era râpa mare sau nu era, nu știe dacă a trecut aproape de pom sau de bordură, ci doar își face treaba ca să meargă pe traseu cât mai eficient. Îmi place Craiova, are ceva special, are acea energie a fanilor în general, probabil că vine din modul de viață din zonă, cu toată atmosfera din jurul fotbalului, a Universității Craiova, spune multe despre felul de a trăi clipa, dar fanii din zonă, din toată Oltenia sunt poate cei mai înfocați la orice sport și la automobilism. Am prieteni în Craiova care vin la curse de 20 de ani cu acea bucurie , trăiesc momentul chiar dacă nu sunt ei în mașină. Fanii devin una cu competiția respectivă, fie ea de fotbal, atletism, curse…”,
a spus Titi Aur.
Prezent alături de piloți și craioveni a fost și primarul Craiovei, Mihail Genoiu care a mărturisit că își dorește ca acest campionat de raliu să devină o tradiție în Bănie:
”Este o atmosferă minunată, un adevărat spectacol. Este un sport destul de costisitor, cu foarte multă adrenalină. Piloții de raliu sunt cei care controlează foarte bine mașina, își stăpânesc emoțiile, și dau dovadă de disciplină extraordinară în tot ceea ce fac. Sunt foarte bucuros că acest raliu a crescut cu fiecare an care a trecut. Participarea este mult mai mare în acest an. Sper să rămână în tradițiile orașului acest eveniment”.
Anul acesta, în bătălia pentru victorie sunt foarte mulți piloți valoroși, printre care putem să îi amintim pe Vlad Cosma, un pilot cu o bogată experiență automobilistică, Costel Cășuneanu, leaderul până în acest moment al clasamentului general, pe Dani Oțil, cunoscutul și talentatul prezentator tv, pe Lucian Răduț, multiplu campion în cadrul Campionatului Național de Viteză în coastă, pe Aurelian Andronache, și pe una dintre legendele motor-sportului românesc, Titi Aur.
Adauga comentariu