SMART Craiova

Un ∞ de iubire pe zidurile Craiovei!

Duminică. 21 octombrie 2018. Este dimineața când o țară întreagă a fost șocată de vestea că a murit Ilie Balaci. La 62 de ani, legendarul jucătorul al Craiovei Maxima a decis să ne privească de sus, de la îngeri! Mai sunt doar câteva zile până pe 21…De marți seara însă, 15 octombrie, zidurile Craiovei îi poartă chipul. O iubire infinită transmisă cu tot atât de multă iubire de unul dintre oamenii care l-a iubit și îl iubește, care l-a idolatrizat și respectat și pentru care ILIE BALACI trăiește.

Un tânăr craiovean, un suporter care iubește fotbalul cu toată ființa lui și care respectă legendele vii, un tânăr care preferă să rămână sub anonimat, a luat o decizie să pună în aplicare un vis de mult avut. Un vis pentru cei care au făcut românii să vibreze, să se bucure, să fie mândri. A apelat la alți tineri la fel de pătimași ca și el și au reușit să pună cap la cap un plan atât de frumos. In memoriam și din respect pentru Ilie Balaci. Chipul său să fie pictat pe unul dintre zidurile Craiovei și de acolo, de sus, să ne privească cu ochii săi blânzi…


M-am gândit de dinainte. Eu am avut norocul să-l întâlnesc pe Ilie Balaci de două ori. Și tot timpul am avut impresia că toți cei din Craiova Maxima nu își dau seama cât sunt de iubiți. Valoroși cred că își dau seama, văzând ce a venit după ei. La un moment dat, când am stat de vorbă cu Ilie Balaci, a amintit el despre fotbaliști foarte iubiți. Cum ar fi Maradona. În Napoli există mai multe clădiri pe care chipul lui a fost pictat. M-am gândit încă de atunci că ar fi foarte frumos să avem și noi așa ceva. Nu neapărat Ilie Balaci. Și anul trecut după ce s-a întâmplat acel eveniment nefericit… Nu pot să folosesc verbul a muri atunci când este vorba de Ilie Balaci. Încă de atunci mă gândesc la acest lucru. Nu pot spune că am amânat-o. Am zis să mai treacă puțină vreme și la un moment dat am întâlnit o persoană care mi-a spus că dacă am acest gând, este păcat să nu se și înfăptuiască această dorință a mea”,

a povestit pentru echipa SmartCraiova acest tânăr minunat și inteligent și cu suflet de oltean.

Mai departe a fost simplu. Având foarte mulți prieteni care împărtășesc pasiunea sa pentru fotbal și pentru Craiova și care știu ce a însemnat Ilie Balaci pentru el, i s-au alăturat. Avea nevoie și de un efort financiar. L-au ajutat nouă băieți, prieteni vechi.

Unul este la Londra. Altul din Pitești, altul din Cluj. Primul care a aderat la acest proiect a fost un băiat din Cluj. Totul pentru Ilie Balaci. O Românie pentru Balaci. Cred că nici 100 de ani dacă ar trece nu ar reuși să-l scoată pe Ilie Balaci din Craiova”,

a completat tânărul.


Timp de câteva luni a căutat zidul din Craiova care să se ”preteze” cel mai bine, a căutat un profesor de desen extrem de talentat de la Liceul de Arte Marin Sorescu din Craiova care să picteze chipul lui Balaci, a obținut autorizații și astfel dorința sa prindea contur. În această seară de marți, 15 octombrie, timp de câteva ore artistul a însuflețit zidul de la Diadema, lângă Muzeul de Artă. Au adus cu ei un proiector și câteva fotografii de arhivă ale legendei fotbalului românesc. Și s-au pus pe lucru. Emoționat, transfigurat, a privit atent fiecare detaliu până când portretul a fost gata.

Îmi doresc ca toți craiovenii care vor trece pe Calea Unirii și vor vedea acest desen să se gândească pentru două secunde la Ilie Balaci. Mai ales că mai sunt șase zile până se va împlini un an de la dispariția sa. Am simțit la dispariția lui că mi-am pierdut un membru al familie. A fost ceva incredibil anul trecut, în cele două zile. Până să plece Ilie Balaci credeam că sunt puțin forțate poveștile cu marii fotbaliști ai Craiovei. Povestea cu un alt mare fotbalist, Ion Oblemenco, care atunci când a fost operat de ulcer în 1972, zeci de mii de oameni mergeau în curtea spitalului zilnic să se asigure dacă este bine. Și acum mi-am dat seama că nu sunt povești. Și Ilie Balaci face parte din aceeași categorie de fotbaliști – cei foarte iubiți. Mi-ar plăcea ca fiecare craiovean care vede această pictură să se gândească că suntem și noi speciali. Pentru că la fel de specială a fost și dragostea asta a noastră pentru tot ce a însemnat Craiova Maxima. Au și fost fotbaliști de legendă…”,

a completat suporterul.

Pentru el, ”suporterul” anonim, născut în 1982, Ilie Balaci a fost un fotbalist de poveste. Nu l-a văzut niciodată jucând fotbal. Până la vârsta de șase ani nici nu credea că este real:

Știam că este cel mai bun fotbalist din lume. Când am mai crescut am citit tot ce se putea citi despre el. Eram mai curent decât tatăl meu care-l văzuse jucând. Pentru mine era un vis să-l cunosc. La un moment dat mi-am dat seama că este posibil să-l întâlnesc. Cu ajutorul fiicei lui, Lorena, țin minte că era o zi de marți, am mers la București și l-am întâlnit pentru două ore. Am mers special să-l întâlnesc. Părea ceva ireal. Îmi era teamă să nu clipesc să nu pierd acea secundă. Te adormea, pur și simplu. Te făcea să-l asculți! Mi-am dorit să fie o surpriză pentru toți suporterii Craiovei”.

Felicitări dragă SUPORTER care ”îl iubești cel mai mult pe Balaci” așa cum tu spui. Tu, dragă suporter ne-ai adus bucuria și mândria că suntem olteni, că am avut șansa să îl vedem pe ILIE Balaci.
Și în final să nu uităm dragă SUPORTER cuvintele pe care Ilie Balaci le-a spus de-a lungul timpului în interviuri:

Eu, când merg pe stradă și mă salută lumea, mi se umple inima de drag. Plutesc.”

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite