SMART Craiova

(Galerie Foto) Șapte decenii de povești în cadrul Galei Colibri 70. Două ore de istorie, două ore dedicate actorului păpușar

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova a celebrat marți, 10 decembrie, șapte decenii de povești.

Gala Colibri 70. Evenimentul a reunit la Craiova creatori din teatrul de animație, directori ai unor importante instituții de profil din România. O seară plină de emoție, o incursiune în lumea poveștilor scrise pe scena teatrului de păpuși craiovean. Teatrul Colibri, denumit inițial Teatru de Păpuși, a fost înființat în anul 1949, ca secție a Teatrului Național „Marin Sorescu“. A dobândit personalitate juridică în 1956, iar din 1998 este cunoscut ca Teatrul pentru copii și tineret Colibri.

Co-prezentatoarele Galei Colibri 70 au fost Bia Turcitu și Sofia Trifu, două fetițe care au crescut în lumea poveștilor Colibri, a atelierelor ce au loc în această instituție craioveană.
Gala a fost prefațată de întâlnirea profesională Retrospective și perspective ale teatrului de animație și ale teatrului pentru copii la care au participat oaspeți din țară, reprezentanți ai Teatrului Ion Creangă București: Gabriel Coveșeanu – manager, Gabriel Iencek – director artistic, Alina Moldovan – consultant artistic și Ioan Valentin Vasilescu – referent; Adrian Găzdaru – managerul Teatrului Excelsior București, Emanuel Petran – managerul Teatrului de păpuși Puck Cluj-Napoca, Gavril Cadariu – manager și Alina Nelega – dramaturg, consultant artistic la Teatrul pentru copii și tineret Ariel Târgu Mureș; prof. univ. dr. Oana Leahu – decan și Gavril Siriteanu – scenograf, artist plastic la Universitatea de Arte Târgu Mureș; Mihaela Soloceanu – managerul Teatrului Arlechino Brașov, scenografa Mariana Pachis din București și Adela Moldovan – regizor și marionetist din Arad.

Foyer-ul teatrului a fost locul în care invitații la Gala Colibri 70 au avut șansa să pornească într-o călătorie de (re)cunoaștere a creațiilor ieșite din mâinile oamenilor care împlinesc universul artei animației prin expoziția de afișe și fotografii din spectacolele vechi.

Publicul spectator a avut apoi șansa să revadă fragmente din repertoriul teatrului craiovean de păpuși, povești care au bucurat și încântat zeci de generații de copii. Scenografa Mariana Pachis, cunoscută publicului din Craiova din Festivalul Puppets Occupy Street ca omul care cerne idei în nisip, a ilustrat în nisip fragmente dintr-o istorie de 70 de ani a artei animației în Cetatea Băniei. Acolo, pe scenă, în timp real, sub ochii spectatorilor. Mariana Pachis realizează scenariile, filmarea, sand art, editare, coloana sonoră la filmele de animație, este cea care desenează în orice pulbere sare, cafea, zahar, făină și oferă work shopuri spectaculoase.

Rând pe rând au fost premiați sau rememorați toți cei care și-au adus contribuția la dezvoltarea teatrului de păpuși: regizori, actori, scenografi, coregrafi, directori. O seară despre istoria teatrului de păpuși din Craiova!

La Mulți Ani, Teatrul Colibri! La Mulți Ani, actori păpușari!

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite