Nici o pandemie nu poate ține iubitorii de artă teatrală departe de actori, nici o pandemie nu-i poate ține pe actorii păpușari departe de copii. În această perioadă, Craiova găzduiește cel mai mare festival de arta animației din România, Festivalul Puppets Occupy Street, ediția a VII-a. Fără celebrele parade din prima și ultima zi de festival cu păpuși supradimensionate, însă cu sutele de evenimente, ateliere de creație și spectacole…Festivalul 2020 reunește în Cetatea Băniei, doar trupe și artiști păpușari români. Deja cunoscut publicului craiovean, cuplul de actori păpuşari şi marionetiști, Nuți și Soso Dorobanțu, din Arad, încântă în aceste zile copiii craioveni cu spectacolele lor inedite.
I-am întâlnit pe Nuți și Soso Dorobanțu, însoțiți de micuța lor, în Piața Mihai Viteazul din Craiova. Extrem de pozitivi, energici, talentați, cei doi actori încântă publicul de orice vârstă. Au ceva aparte, au acea plăcere de a face teatru care li se poate coti pe chipuri. Craiova le-a devenit de câțiva ani extrem de dragă, se simt acasă.
”Suntem foarte fericiți să fim la Craiova, în toată nebunia asta care este în jurul nostru legată de pandemie, ne bucurăm că totul se desfășoară extraordinar, totul este grozav. Suntem super încântați că putem face parte din acest festival. Este prima ieșire din anul acesta și ne-am dorit-o cu atât de multă patimă! Suntem fericiți de-a dreptul! Este un festival altfel în această vară, dar este bine că este. Sunt copii mai puțini, se simte teama, reținerea de a veni în contact cu ceilalți. Dar totul este foarte bine organizat, se păstrează distanța socială între public, între noi și public, se respectă toate normele impuse”,
a spus Nuți Dorobanțu.
De la intrarea în această pandemie, actorii au fost cei mai afectați. Ținuți departe de sala de spectacol, de publicul spectator, misiunea lor a fost extrem de îngreunată. Au suferit mult, însă cei mai mulți dintre ei au fost nevoiți să se reinventeze. Nu au avut de ales. Nu îi puteau abandona pe cei care le-au stat aproape în toți acești ani, copiii spectatori:
”A fost foarte grea toată această perioadă! Am încercat însă să facem ceva să rămânem aproape, chiar dacă în mediul online. Totuși chiar și așa am simțit contactul cu publicul pentru că am avut feedback bun, am avut foarte multe vizualizări, comentarii, am fost în contact permanent cu copiii. Ei ne-au ținut în priză și am simțit că nu suntem singuri pentru că pandemia asta, în izolare, și noi am fost singuri. Suntem fericiți că avem un garaj. Și garajul nostru l-am transformat, am făcut un mini-studio, am filmat cu telefonul, metode la îndemâna oricui. Avem noroc că Sorin se pricepe un pic la editat video, muzică și așa am început. Încet…”.
Pentru fiecare spectacol, cuplul Dorobanțu realizează tot ce este necesar punerii în scenă a unei piese. Este multă muncă, multă migală, dar creativă și foarte frumoasă. Se bucură de tot ce au construit singuri, fără ajutorul nimănui. Și sculptură în burete și sculptură în polistiren, Sorin se pricepe cu sudura, el face scheletul și tâmplăria, tot ce ține de lemn, metal, Nuți realizează păpușile, pictură, păr, haine. Muză creatoare le este fetița, însă și primul lor spectator.
De la 1 septembrie se vor deschide teatrele. Această veste i-a bucurat enorm pe cei doi actori!
”Doamne suntem extraordinar de fericiți, chiar dacă teatrele vor funcționa la jumătate din capacitatea sălilor. Este inadmisibil să nu lași acces la cultură! Am avut impresia că este o discriminare, sunt multe locuri în care oamenii se pot aduna, cu măsurile de rigoare, și la noi în sălile de spectacole, nu… Nu am înțeles de ce. Mă bucur că se poate, sperăm să fie totul bine. Îi așteptăm pe oameni, pe copii iar la teatru. Noi am venit în întâmpinarea lor cât am putut, peste tot pe unde ni s-a permis în aer liber am jucat spectacole. Și în cartiere, în Arad, teatrul nostru a avut un proiect: teatrul la fereastră și am jucat în mijlocul cartierelor. Festivalul de la Craiova este minunat pentru că este stradal, așa a fost conceput, el a venit de la început în întâmpinarea publicului. Acum așteptăm și publicul să vină la noi, din nou, așa cum a venit și înainte. Sperăm și mai mult pentru că eu sper să le fie dor de teatru”,
a adăugat Nuți Dorobanțu.
Povestea familiei Dorobanțu este una frumoasă, simplă, perfectă. La fel ca ei, tineri, frumoși. Sunt împreună din 2002. Destinul i-a adus într-un spectacol împreună pe scena teatrului din Arad, în piesa Făt-Frumos din Lacrimă. El – Făt Frumos, ea Ileana Cosânzeana. Au devenit o familie în 2008 și tot în 2008 au înființat Soso-Nuți, o întreprindere familială cu care au început să facă spectacole. Iar, acum, noul proiect Teatrul pe Roți care speră să le aducă și mai multe bucurii, proiecte și public spectator. S-au dezvoltat și au intrat pe această nișă de păpuși gigant care nu este în țară prea dezvoltată.
”Dacă ceea ce faci o faci cu pasiune nu este greu. Eu mă consider una dintre norocoasele și favoritele sorții pentru că iubesc meseria asta și niciodată nu sunt obosită. Nimic nu mă face să mi se pară greu. Ador să fac asta. Uneori fiind împreună și cu micuța noastră suntem rupți de oboseală, dar fericiți. La Balerina albă de anul pe care ați admirat-o în Festival am muncit, de exemplu, din luna aprilie până în august. De la proiect întâi pentru că trebuie să o desenezi, trebuie să ți-o imaginezi, trebuie să o decupezi în polistiren, să o scluptezi, să o șlefuiești, să o dai cu apă și cu aracet și cu ziar de două-trei ori, este foarte mult…Apoi pictură, îmbrăcat, legături, articulații, sistemul de mânuire a fost nou, nu l-am văzut nicăieri, l-am inventat noi pentru că noi lucrăm cu marionetele cu fire scurte. Și am zis că nu există să nu găsim o modalitate să o mișcăm pe macara, chiar dacă are 2,5 – 3 metri. Păpușa din acest an este o fetiță clovn care are 2,5 metri. Este mai micuță, dar este mai colorată, mai interactivă”,
au completat cei din actori.
Ce reprezintă Craiova pentru ei
Timp de opt zile, în fiecare sfârșit de august, cei din actori din Arad se află în orașul nostru, animând mic și mare în spectacole minunate. Iubesc Craiova, aici au primit provocarea care i-a determinat să se dezvolte:
”Craiova este ca acasă pentru noi. Adriana Teodorescu este cea care ne-a zgândărit, ne-a provocat în direcția aceasta cu păpușile gigant. Ne-a spus faceți, puteți! Și când a zis faceți, am făcut…Timid, la început, de teamă că poate nu ne iese, nu am spus la nimeni, și încet, încet am făcut. Craiova pentru noi a fost o punte de lansare în direcția aceasta a păpușilor gigant. Ne bucurăm că în aceste zile am fost alături de colegi din întreaga țară, ne înțelegem și ne cunoaștem, ne iubim și ne ajutăm. Ador segmentul acesta independent de teatru, suntem o mână de actori păpușari care comunicăm și festivalurile ne leagă și suntem ca o familie. Este minunat că se întâmplă asta pentru actorii independenți pentru că majoritatea festivalurilor de păpuși sunt pentru instituții și pentru teatrele de păpuși, unde independenții nu prea au acces”.
Cei din actori vor continua să vă surprindă, să vă aducă acel sentiment de fericire și bucurie atunci când îi priviți. Și nu e greu, sunt doi actori frumoși care
visează păpuși și noaptea, pe care apoi le transpun pentru cei mici și mari în realitate, în păpuși gigant…
Timp de 8 zile, aproape 100 de artiști din București, Arad, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș, Brașov, Galați, Buzău, Constanța, Craiova, colorează Cetatea Băniei. Ediția de anul acesta este una atipică, la nivel național, însă arta animației rămâne distractivă, energizantă și accesibilă tuturor. Peste 300 de evenimente, ce includ reprezentații teatrale, ateliere de creație, concerte, expoziții, proiecții video, happening-uri, animație stradală, arte vizuale, se desfășoară simultan în centrul Craiovei – Piața Mihai Viteazu și Piața William Shakespeare, în Parcul Nicolae Romanescu și pe esplanada Teatrului Colibri, și sunt gratuite. Festivalul are un caracter necompetitiv.
Adauga comentariu