SMART Craiova

Începe modernizarea drumului județean 561A, cel mai lung drum din rețeaua pe care o gestionează CJ

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, anunță începerea lucrărilor de modernizare a drumului județean 561A Giurgița – Urzicuța – Afumați – Băilești – Moțăței – Unirea – Plenița – limita cu județul Mehedinți, în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 47,5 milioane de euro.

În acest context, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a evidențiat rolul esențial al fondurilor nerambursabile pe care instituția le-a atras în derularea principalelor investiții care au ca obiectiv îmbunătățirea rețelei rutiere a județului.

„Așa cum se cunoaște, acest drum în lungime de 70 de kilometri, pentru care am obținut fonduri printr-un apel al Programului Operațional Regional dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, a fost împărțit în două segmente, pentru a facilita atât accesarea finanțării, cât și realizarea modernizării.
Ne bucurăm să anunțăm că, la sfârșitul acestei săptămâni, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru cel de-al doilea tronson, cuprins între Moțăței și limita cu județul Mehedinți, care măsoară peste 30 de kilometri. În condițiile în care, luna trecută, s-a dispus același lucru și pentru primul segment al drumului, ne aflăm acum în momentul în care putem spune că investiția cea mai amplă a Consiliului Județean Dolj în domeniul infrastructurii rutiere se află în plină derulare.
Vorbim despre cel mai lung drum din rețeaua pe care o gestionează CJ, un drum pe care, dacă nu am fi făcut toate eforturile în vederea accesării fondurilor europene, nu am fi putut spera să-l modernizăm vreodată, având în vedere limitările bugetare, având în vedere faptul că valoarea acestui demers depășește de aproape 7 ori fondurile proprii pe care instituția noastră le avea la dispoziție pentru dezvoltare în 2020.
Noi am fost însă în permanență preocupați de accesarea fiecărei posibilități de finanțare nerambursabilă și iată că, rămânând în domeniul infrastructurii de transport, și cel de-al doilea drum județean ca lungime, cel care leagă Craiova de zona de sud a județului, ajungând până la Cetate, a intrat și el în modernizare în cursul acestui an. În sumă de aproape 50 de milioane de euro, asigurate în principal prin Programul Operațional Regional, este cel mai valoros proiect cu fonduri europene pe care CJ îl are în desfășurare pentru îmbunătățirea rețelei rutiere“,

a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a reliefat faptul că planul amplu de îmbunătățire a rețelei de drumuri județene, alimentat cu aproape 150 de milioane de euro din fonduri europene, va avea drept rezultat și crearea unor noi oportunități pentru dezvoltarea economică a localităților.

„Odată cu începerea lucrărilor de modernizare a DJ 561A, ajungem la 8 șantiere deschise doar în domeniul infrastructurii rutiere, cu finanțare nerambursabilă obținută fie prin programe ale Uniunii Europene, fie prin Programul Național de Dezvoltare Locală II. Este, cu siguranță, unul dintre cele mai reușite mandate ale Consiliului Județean în privința îmbunătățirii rețelei rutiere, dacă ne gândim la faptul că acești ultimi ani au însemnat aproape 150 de milioane de euro atrase în acest scop, prin 10 proiecte care vizează peste 200 de kilometri de drumuri.
Trebuie subliniat faptul că ieșim din sfera reabilitărilor și vorbim despre investiții în modernizarea arterelor rutiere, despre lucrări complexe, care includ – așa cum se întâmplă și în cazul drumului județean 561A – nu doar asfaltarea părții carosabile, ci și realizarea unei întregi serii de elemente de infrastructură conexe, cum ar fi trotuare, parcări, stații pentru autobuze sau treceri moderne pentru pietoni.
Acest domeniu rămâne în centrul preocupărilor noastre, pentru că ne dorim, pe de o parte, comunități mai bine conectate, iar pe de altă parte legături mai bune între rural și urban. Dar, dincolo de această dimensiune socială, o infrastructură de calitate înseamnă dezvoltarea localităților, prin acces facil al investitorilor în aceste zone“,

a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

Contractul pentru executarea lucrărilor de modernizare a primului tronson din drumul județean 561A Giurgița (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuța – Afumați – Boureni – Băilești – Balasan – Moțăței Gară – Moțăței (intersecția cu DN 56), în lungime de 39,367 kilometri, a fost atribuit asocierii formate din SC Domarcons SRL și SC Erpia SA, la o valoare de 102.140.282,11 lei (echivalentul a 21.093.340,37 euro).

Lucrările pentru modernizarea celui de-al doilea segment al DJ 561A Moțăței (intersecție DN 56) – Dobridor – Unirea – Plenița – limita cu județul Mehedinți, cu o lungime de 30,496 kilometri, sunt executate de asocierea SC Panadria SRL – SC Strade Bauunternehmung SRL, în baza unui contract cu valoarea de 78.942.719,31 lei (echivalentul a 16.324.645,21 euro).

Termenul de executare a lucrărilor pentru fiecare dintre cele două tronsoane este de 24 de luni.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite