SMART Craiova

Fonduri europene în valoare de 97 de milioane de euro pentru Aeroportul Internațional Craiova

Cea mai importantă etapă în dezvoltarea Aeroportului Internațional Craiova (AIC) se va materializa prin intermediul unui demers susținut din fonduri europene, cu o valoare totală de peste 97 de milioane de euro, care prevede construirea unui nou terminal de pasageri, precum și alte 20 de investiții asociate, care vor crește în mod substanțial capacitatea de procesare.

Proiectul „Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova“, promovat pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, a fost aprobat joi, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Dolj, alături de documentația și indicatorii tehnico-economici.

„Extindem și modernizăm Aeroportul Internațional Craiova prin construirea unui nou terminal pentru pasageri. Ne pregătim astfel pentru creșterea capacității de procesare până la nivelul de aproape 2 milioane de călători pe an.
Proiectul este unul grandios și presupune amenajarea a peste 40 de hectare de teren, suprafață ocupată de noul terminal, o parcare dimensionată la 270 de locuri, drumuri de acces, căi de rulare pentru aeronave, platforme de îmbarcare-debarcare și degivrare, gard perimetral de securitate, o nouă centrală termică, un post de transformare și o zonă de transfer al pasagerilor. În plus, reabilităm infrastructura de mișcare, asigurăm utilitățile și achiziționăm utilaje aeroportuare, echipamente și sisteme de control pentru securitate.
Această investiție va completa demersurile aflate în curs realizare, prin care creștem capacitatea actualelor terminale.
Aproape 100 de milioane de euro este suma necesară pentru extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova. Sunt bani pe care îi accesăm din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean, au fost aprobate documentația și indicatorii tehnico-economici, precum și cofinanțarea de 2 % pentru acest obiectiv de investiții. Odată adoptate hotărârile, vom putea transmite documentația pentru obținerea fondurilor. Proiectul privind extinderea aeroportului din Craiova înseamnă și cea mai consistentă finanțare solicitată de Consiliul Județean Dolj sau instituțiile din subordine până în prezent.

Dezvoltarea infrastructurii de transport aerian este parte din strategia de dezvoltare a județului Dolj, strategie ce presupune crearea unor conexiuni cu vestul Europei, dar și cu estul, până în Orientul Mijlociu, atragerea investitorilor, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea turismului în întreaga regiune“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
La rândul său, directorul general al Aeroportului Internațional Craiova, Sorin Manda, a declarat: „Am obținut acceptul consultanților de la JASPERS pentru acest proiect și trebuie subliniat faptul că este foarte greu să ajungi în acest punct. De 2 ani se lucrează la acest demers, timp în care s-au modificat multe detalii, multe sume, însă ne bucurăm că astăzi putem să ne prezentăm în fața Consiliului Județean Dolj, autoritatea noastră tutelară, și să supunem aprobării acest proiect pentru care vom depune în curând cererea de finanțare. Sunt prevăzute 479 de milioane de lei pentru lucrările de modernizare și extindere, sumă care va fi acoperită atât din surse nerambursabile, cât și de aeroport, din fonduri proprii, și dintr-o cofinanțare a CJ Dolj.

În paralel, activitatea se desfășoară într-un ritm care va demonstra o bună dezvoltare a aeroportului. Așa cum se știe, printr-un proiect al CJ Dolj, vom crește capacitatea de procesare a pasagerilor atât pentru terminalul de plecări, cât și pentru cel de sosiri. În același timp, avem în implementare un alt demers care se derulează cu ajutorul fondurilor europene, în valoare totală de peste 15 milioane de euro, pentru securizarea interioară și exterioară a AIC, sens în care chiar astăzi am semnat un contract în valoare de 25 de milioane de lei.
Din punct de vedere al traficului de pasageri, lucrurile încep să evolueze, mai ales după un an greu, 2020, în care zborurile au fost blocate luni de zile, însă din martie – aprilie se observă o revigorare a activității. Suntem în contact cu operatorii aerieni și, în perioada următoare, vom putea anunța noi destinații și noi companii care vor opera la Aeroportul Internațional Craiova.“
Alături de construirea terminalului de pasageri, o structură cu 3 niveluri și o suprafață desfășurată de peste 27.000 de metri pătrați, proiectul „Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova“ mai include realizarea unei noi platforme de îmbarcare-debarcare, a uneia pentru degivrarea aeronavelor, precum și a 2 căi suplimentare de rulare. De asemenea, va fi amenajată o parcare auto cu o capacitate de peste 270 de locuri și va fi asigurată dotarea cu utilaje aeroportuare, echipamente și sisteme de control.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite