În primul an al mandatului în curs, pe agenda de lucru a președintelui Consiliului Județean Dolj s-a aflat ca prioritate atragerea finanțărilor nerambursabile din surse externe (din fonduri europene și de la bugetul de stat). Astfel, peste 70 la sută din alocările destinate dezvoltării provin din sume obținute în baza unor proiecte elaborate, evaluate și declarate câștigătoare, fie prin programe ale Uniunii Europene, fie prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Principalele obiective urmărite în perioada de referință au vizat reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene, precum și îmbunătățirea infrastructurii sanitare, în vederea creării celor mai bune condiții pentru desfășurarea unui act medical complet, eficient și performant.
De asemenea, în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, au continuat investițiile în dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, în valorificarea patrimoniului cultural, dar și în crearea cadrului necesar în vederea asigurării protecției mediului, fiind stabilite, totodată, acorduri de parteneriat cu instituțiile de învățământ superior din Craiova în vederea îmbunătățirii vieții economice și sociale a județului.
În perioada de referință, au fost emise 601 dispoziții ale președintelui CJ Dolj, prin care s-a urmărit implementarea programului județean de guvernare și s-a asigurat derularea planului de investiții, așa cum a fost adoptat de plenul Consiliului Județean.
Principalele realizari si demersurile initiate in acest interval de timp sunt:
Modernizăm o rețea de drumuri județene cu o lungime totală de 210 kilometri, însemnând o cincime din rețeaua totală gestionată de Consiliul Județean Dolj.
Aeroportul Internațional Craiova a depus pentru finanțare proiectul de extindere și modernizare a AIC, valoarea totală fiind de peste 97 de milioane de euro, pentru construirea unui nou terminal de pasageri, cu o capacitate de procesare de 1.933.186 de pasageri pe an. În acest timp, continuă lucrările de extindere a terminalelor de plecări și de sosiri ale AIC, un contract în valoare totală de 29.987.068 de lei, inclusiv TVA, finanțat din bugetul propriu al CJ Dolj.
Modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova a fost finalizată, urmând să fie recepționată în scurt timp. Cu o valoare totală de 16.961.879 de lei, fără TVA, demersul, finanțat din fonduri europene, a urmărit lucrări de reabilitare și modernizare ale spațiilor existente în care funcționează UPU și extinderea lor cu două noi corpuri de clădire.
Înființăm Unitatea Funcțională pentru Arși, pentru care am alocat 320.000 de lei în vederea procurării dotărilor.
Au fost demarate lucrările de reabilitare a clădirii în care funcționează Clinicile de Oncologie și Dermatologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, cu o valoare totală de 2,8 milioane de euro, din fonduri nerambursabile.
Reabilitarea imobilelor în care se află Institutul de Medicină Legală Craiova este finanțată din bugetul propriu al administrației județene.
La Centrul Medico-Social Amărăștii de Jos construim un pavilion multifuncțional pentru creșterea capacității.
A fost lansată procedura pentru atribuirea contractului de executare a lucrărilor de modernizare și extindere a Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, cu o valoare estimată la peste 26 de milioane de lei.
Am încheiat un parteneriat de colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, în vederea construirii unui „centru de simulare pentru dobândirea abilităților clinice“, care va fi unul dintre cele mai moderne din țară.
S-a finalizat consolidarea și restaurarea clădirii cu statut de monument istoric Casa Dianu, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproape 5 milioane de euro, și înființarea unei instituții unice la nivel național, Muzeul Cărții și al Exilului.
Lucrările de consolidare și restaurare a Culei Izvoranu-Geblescu și a Culei Cernăteștilor se află pe ultima sută de metri. Cele două sunt refăcute în cadrul a 2 proiecte cu finanțare europeană, cu o valoare cumulată de aproximativ un milion de euro.
Au continuat lucrările la Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“ și a fost finalizată cea mai complexă și spectaculoasă componentă a ansamblului arhitectural – prisma din sticlă.
Includerea pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții a proiectului de construire a unui complex multifuncțional pe actualul amplasament al Stadionului Tineretului, din Craiova.
A fost lansată procedura pentru atribuirea contractului de elaborare a strategiei de turism a județului pentru perioada 2021 – 2027.
A fost creată platforma eportal.cjdolj.ro, prin intermediul căreia cetățenii pot depune, solicita și obține online o serie de documente aferente celor mai importante servicii oferite de Consiliul Județean Dolj.
Ecologizăm terenuri cu suprafața totală de peste 37 de hectare în cadrul unui proiect cu fonduri europene „Monitorizarea și menținerea stării de conservare favorabile a speciilor de floră și faună inventariate în Coridorul Jiului.
Pe lângă toate acestea, în perioada următoare, pregătim o listă lungă de noi proiecte pentru care vom accesa fonduri externe, fie europene, fie guvernamentale.
Adauga comentariu