SMART Craiova

Muzeul Olteniei găzduiește cea de-a X-a ediție a simpozionului Oltenia. Interferențe culturale

Reputaţi specialişti în arheologie, istorie şi numismatică se vor reuni la Craiova, în perioada 10-12 noiembrie 2021, pentru a participa la cea de-a X-a ediție a simpozionului „Oltenia. Interferenţe Culturale“. Conferinţa, organizată de Muzeul Olteniei cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, este împărţită în patru secţiuni – Preistorie, Arheologie şi Istorie Antică, Numismatică şi Istorie medievală, modernă şi contemporană.

În ceea ce priveşte conţinutul conferinţei, acesta le va oferi participanţilor posibilitatea să afle ultimele rezultate ale cercetărilor arheologice realizate pe cele mai importante şantiere din țară, dar și cele mai noi descoperiri din domeniile istorie și numismatică. Sunt prezenţi la lucrări academicieni, cadre universitare, cercetători, arheologi şi istorici de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ din Bucureşti, Institutul de Arheologie din Iaşi, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Muzeul Județean Argeș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”.

Printre invitaţii de marcă ai evenimentului se numără domnii Mihai Bărbulescu și Constantin C. Petolescu, membrii ai Academiei Române și eminenți cercetători ai Antichității romane.
În cadrul secţiunilor de Arheologie se vor prezenta lucrări ce au ca teme edificiile de comandament ale castrelor legionare din Dacia, atelierele ceramice de la Micăsasa, descoperirile de la Gârla Mare, Micia şi Romula, consideraţii asupra unor geme de la Romula etc.
La secțiunea de Numismatică vor fi prezentate lucrări ce au ca obiect de studiu monedele dacice, romane și medievale. În cadrul secţiunii Istorie medievală, modernă şi contemporană se vor supune atenţiei o varietate de teme istorice locale, regionale sau naţionale care vin să îmbogăţească cunoştinţele privind istoria spaţiului românesc, începând din secolul al XVI şi până în prezent. Lucrările se vor încheia cu dezbateri în plen şi concluziile finale.
În ultima zi a conferinţei va fi organizată o excursie documentară la monumente monastice și arheologice din Oltenia, dar și la Casa Memorială „Tudor Vladimirescu” din județul Gorj.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite