SMART Craiova

Festivalul Internaţional „Alexandru Macedonski”, la cea de-a IV-a ediţie

Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, împreună cu Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, sub înaltul patronaj al Consiliului Judeţean Dolj, organizează în zilele de 27 şi 28 mai 2022, la Craiova, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Alexandru Macedonski”, la care sunt invitaţi scriitori de prestigiu din ţară, Italia şi Franţa.

Alexandru Macedonski, primul clasic al literaturii noastre moderne, care a făcut posibilă sincronizarea poeziei româneşti cu cea europeană, în special cu poezia franceză, are, după cum se ştie, puternice rădăcini olteneşti. Deși născut la București, în „mahalaoa Precupeții-Noi”, la 14 martie 1854, Macedonski avea să-și petreacă copilăria în ambianța conacelor boierești de la Pometești și Adâncata, din comuna doljeană Goieşti. Iar când nu se afla la moșiile familiei, viitorul poet locuia la Craiova, în casa bunicilor materni din „mahalaoa Sf. Ioan Sebastian” sau „a Cernăteștilor”, cum i se mai spunea, la marginea orașului vechi. De aici, din spatele Fântânii Jianului, pe actualul teren al Grădinii Botanice, copilul Macedonski pleca la „Lyceul/ Gimnasiul Mare din Craiova”, în fostul local al Liceului Carol I, unde a urmat studiile până în clasa a V-a. La Craiova a scris și primele lui poezii, începând cu anii de școală, continuând cu cei de dinaintea primei plecări în străinătate, orașul fiind cel de-al doilea cămin al viitorului poet. Scriitorul îşi va aminti cu nostalgie toată viaţa de locurile natale, scriind în repetate rânduri despre ele, atât poezie şi proză, cât şi reportaj, articole şi note în revista „Literatorul”, numindu-i pe olteni „patrioţii mei compatrioţi”, după cum menţionează editorii recentului volum Oltenia lui Alexandru Macedonski.
Manifestările culturale dedicate poetului omagiat se vor desfăşura la Consiliul Judeţean Dolj, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite